USTAŠE SU KAO PSA UBILE NAJVEĆEG SRPSKOG SLIKARA: ŠUMANOVIĆU je te NOĆI na ŠTAFELAJU ostala ova ČUVENA SLIKA
Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, Foto: Printscreen

godišnjica

USTAŠE SU KAO PSA UBILE NAJVEĆEG SRPSKOG SLIKARA: ŠUMANOVIĆU je te NOĆI na ŠTAFELAJU ostala ova ČUVENA SLIKA

Okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek

Objavljeno:

U Sremskoj Mitrovici, u noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine, na prostoru uz staro pravoslavno groblje mučenički je stradalo od ustaške ruke 150 nedužnih muškaraca, žena i dece iz Šida, među kojima je Sava Šumanović, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 20. veka.

Hrvatske ustaške vlasti su na tom području tokom Drugog svetskog rata sistematski ubile više hiljada nedužnih civila, najvećim intenzitetom upravo tokom avgusta i septembra 1942. godine, podsećaju iz Udruženja "Jadovno 1941".

Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete.

foto: Printscreen

Taoci su prvo brutalno pretučeni, a potom prevezeni u Sremsku Mitrovicu, gde im je pokretni preki ustaški sud izrekao smrtne kazne i tokom noći su strijeljani.

Uz upaljene baklje kraj spremnih raka, prošavši ustaški špalir, pucano im je u potiljak ili su direktno legali u raku i na njih je pucano.

foto: Printscreen

Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom. Jedan broj mučenika je ugušen, jer su ranjeni i još živi zatrpavani, dok su se ispod zemlje čuli potmuli jauci.

foto: Printscreen

Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut zloslutnim vremenima.

U momentu hapšenja je na štafelaju ostala upravo završena slika "Beračice", danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

Beračice, poslednje Savino delo
Beračice, poslednje Savino delofoto: Printscreen

Sava Šumanović je rođen u Vinkovcima, 22. januara 1896. godine.

BONUS VIDEO:

ŠOK-SNIMAK IZ ČAČKA: Pogledajte kako su dvojica Čačana upala u video-klopku! Bacali ostatke mrtvih životinja u kontejnere Spomen-parka, omiljenog izletišta?!

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.