GOVORIO JE O SRBIMA NA POSEBAN NAČIN! Milić od Mačve je bio misteriozni SLIKAR, mnoge izložbe su mu bile ZABRANJENE
Milić od Mačve, Foto: Printscreen Youtube

JAKO JE BIO ČUDAN

GOVORIO JE O SRBIMA NA POSEBAN NAČIN! Milić od Mačve je bio misteriozni SLIKAR, mnoge izložbe su mu bile ZABRANJENE

Prvu samostalnu izložbu otvorio je 1. septembra te godine u Beogradu, a prvu samostalnu izložbu u inostranstvu imao je 1964. godine u Ženevi

Objavljeno: 24.11.2019. 09:34h
  • 4

Jedan od najpoznatijih srpskih slikara 20. veka bio je Milić od Mačve. Pravo ime mu je bilo Milić Stanković, rođen je u Belotiću 20. oktobra 1934, a umro u Beogradu 8. decembra 2000. godine.

O njegovim slikama ne zna se mnogo, često su ga smatrali misterioznim, a nedavno je dospeo ponovo u medijske naslove.

Milić od Mačve bio je visoko obrazovan. Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Šabačkoj gimnaziji, a studije arhitekure je upisao u Beogradu, a potom Akademiju likovnih umetnosti gde je diplomirao 1959. godine.

Prvu samostalnu izložbu otvorio je 1. septembra te godine u Beogradu, a prvu samostalnu izložbu u inostranstvu imao je 1964. godine u Ženevi.

Na njegovim slikama dominiraju lebdeći balvani po kojima je naročito poznat, zatim užarene lopte i sante leda. Njegovi uzori u slikarstvu bili su Boš, Brojgel, Ivan Generalić i Salvador Dali, a za njegovo slikarstvo se moglo reći da je svojstvena mešavina figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti.

U svom rodnom mestu, selu Belotiću, podigao je Radovan-kulu i osnovao Mačvansku slikarsku i pesničku školu.

Imao je specifičan stil odevanja: crni plašt sličaj mantiji, crnu beretku i štap nalik na vladičanski.

Milić je jednu svoju izložbu slika 1962, koja je tada bila zabranjena, posvetio Savi Šumanoviću, "od ustaškog zverinja umornog" kako on tada reče, zeto što je bio Srbin i što je svoje slike popisivao ćirilicom, koju su ustaške vlasti zabranile 1941. godine.

Hrvatska autorka Mirjana Prošić-Dvornić priznaje da je Milić bio svetski poznat akademski slikar visokog i neupitnog umetničkog nivoa, ali ga u isto vreme optužuje da je bio "etno-genetički i etimološki ekspert" koji je pokušao da dokaže, na osnovi pseudoničkih mitova, da su Srbi pranacija sveta, "pupak Evrope".

Devedesetih godina 20. veka istupai je u javnosti kao zastupnik Srpske autohtonističke škole, koja smatra da su Srbi, Sloveni i Indoevropljani autohtoni na Balkanskom poluostrvu od praistorije.

Verovao je u Teslino tajno oružje i pominjao ga u vidu pretnje. Bio je protivnik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Da podsetimo, Milić od Mačve je deda osumnjičenog Bogdana koji je uhapšen u trenutku kada je leš svog brata gurao na građevinskim kolicima.

Otac nesrećne braće je ugledni profesor i slikar Petar Gajić, koga je stravična vest o smrti jednog i hapšenju drugog sina zatekla u Beogradu gde je boravio sa suprugom.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media