OVO SU NAJGORE SRPSKE KLETVE: Ruke ti se osušile, rđa te pritisla! NAJSTRAŠNIJE POČINJU SA JEDNOM REČJU
Bacanje kletvi, Foto: Profimedia

moć reči

OVO SU NAJGORE SRPSKE KLETVE: Ruke ti se osušile, rđa te pritisla! NAJSTRAŠNIJE POČINJU SA JEDNOM REČJU

Srbi ne štede ljude za koje su uvereni da im misle zlo

Objavljeno:

Srpski narod poznat je po svojim narodnim verovanjima, ali i po svojoj kreativnosti kada nekoga treba da kune, odnosno da "baci" određenu kletvu.

Srbi ne štede ljude za koje su uvereni da im misle zlo, pa ako nisu u stanju da fizički nešto urade, oni će vam zasiguno promrmljati neku kletvu.

Mi smo istažili, i pronašli one "najgore srpske kletve", a mnoge od njih u sebi sadrže pomen Boga i Svetitelja.

- Bog te ubio! - Majka te Božja ubila! - Sveti Ilija te u perčin pogodio! - Grom te spalio dabogda! - Đavo te odneo! - Idi dođavola! - Đavo te izeo! - Vrag ti oči iskopao! - Oćoravio! - Onemeo dabogda! - Crko majci dabogda! - Proklet bio! - Ruke ti se osušile! - Srce ti se skamenilo! - Rđa te pritisla! - Ne pomakao se! - Trag ti se zatro! - Živa te rana izela! - Otišao, pa se ne vratio! - Jezik pregrizo! - Sunce te ne ogrejalo! - Ubile te moje suze! - Nit ženio, nit udavao! - Usta ti se za vrat okrenula!

Najčešće srpske kletve počinju sa "Dabogda", ipak, svi smatraju da je najstrašnije Lazareva kletva. Ona je i ujedno i najstarija srpska kletva. Mnogi veruju da još uvek nismo "skinuli" prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova.

- Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o u boj na Kosovo: Ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela, Rđom kap’o dok mu je kolena!

Ipak, srpski narod je u stanju i da blagosilja ona koje voli i kojima želi dobro, a najčešći blagoslovi su:

- Živ bio! - Srećan bio! - Bog ti dao zdravlja! - Bog te blagosiljao! - Dugo ti se ime spominjalo, dok je sunca i meseca! - Kud god postupao, svud na sreću nastupao! - Sve ti se po dobru poznavalo! - Tvoja se sreća rodila, zvezdama sjajnim rosila! - Usta ti se pozlatila!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.