KUĆA DRAŽE MIHAILOVIĆA U BEOGRADU JE SRUŠENA! Bili smo u ČIČINOM DOMU, evo šta smo tamo zatekli (FOTO)
Kuća Dragoljuba Daže Mihailovića, Foto: Wikipedia, Espreso.co.rs

ESPRESO INSPEKCIJA!

KUĆA DRAŽE MIHAILOVIĆA U BEOGRADU JE SRUŠENA! Bili smo u ČIČINOM DOMU, evo šta smo tamo zatekli (FOTO)

''Načula sam da će kuća biti obnovljena''

Objavljeno:

Dragoljub Draža Mihailović, među pristalicama poznat i kao Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije.

Prema nezvaničnim podacima, Čiča Draža je između dva svetska rata živeo u Bregalničkoj ulici u Beogradu, o čemu su svedočili i meštani ovog dela grada.

Na Tviteru se u vezi sa Dražinom nekadašnjom kućom pojavila vest da će se ista i srušiti. Ko stoji iza ove odluke, još uvek nije poznato. Ipak, tviteraši nisu ni malo zadovoljni ovim rešenjem.

Otišli smo na lice mesta da proverimo šta će tamo biti izgrađeno, međutim, dočekala nas je zaključana kapija, bez ijednog radnika u blizini kojeg smo očekivali da vidimo u poslu i koji bi mogao više da nam pruži više informacija.

Zaustavili smo prolaznike i pitali ih šta misle o samom rušenju kuće Draže Mihailovća:

- Načula sam da će kuća biti obnovljena. Nemam poseban stav na ovu temu. Pripadam mlađoj generaciji kojoj ova priča nije toliko važna - rekla nam je majka koja je sa dvoje mališana šetala Bregalničkom ulicom.

foto: Espreso.co.rs

Drugi sagovornik koji pripada trećem dobu bio je raspoložen da nam ukaže na neke istorijske podatke:

- Draža je jedan od značajnih ljudi u našoj istoriji i ako je kuća mogla da se sačuva, nemarno je srušiti nešto što može koristiti kao sećanje. Ostaju sporna mnoga pitanja o njemu, pogotovo o njegovom hapšenju, vidim da se to više i ne pokreće, a mogla bi da se snimi odlična serija da mladi nešto nauče.

foto: Espreso.co.rs

Još nekoliko slučajnih prolaznika reklo nam je da ne znaju ni da je na tom mestu bila kuća armijskog generala, a kamoli da su upućeni u dalje korake koji se planiraju.

Podsetimo, kuća Draže Mihaillovića već je u proteklom periodu prošla fazu obnove. Kako su mediji ranije pisali, na ovom mestu biće otvoren muzej Draže Mihailovića na inicijativu njegovih unuka i poštovaoca. Ideja o redovnoj postavci spomen-kuće pokrenuta je početkom godine, a kako stvari stoje, plan će uskoro biti realizovan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.