BEOGRAĐANKA ISTAŽUJE MORSKE DUBINE: Živi i radi POD VODOM, a sigurno bi NOGE menjala za PERAJA
Ivana Orlović, Foto: Printscreen

na dnu mora

BEOGRAĐANKA ISTAŽUJE MORSKE DUBINE: Živi i radi POD VODOM, a sigurno bi NOGE menjala za PERAJA

Ona se venčala na dnu Ade Ciganilje, a sada sa svojom porodicom gotovo da ni ne napušta morske dubine

Objavljeno:
Sara Belobrković

Ivana Orlović je žena koja više živi pod vodom nego na kopnu. Ona je instruktor ronjenja, podvodni fotograf, model i saradnik National Geographic Srbija, i još mnogo toga.

Ivana roni od malena, a ljubav prema vodi prenela je i na svog sina. Ona se venčala na dnu Ade Ciganilje, a sada sa svojom porodicom gotovo da ni ne napušta morske dubine.

foto: Ivana Orlović

Ima svoj ronilački klub, a obožava i da podučava sve koji podjednako, kao i ona, dele ljubav prema neistraženim dubinama.

Mi smo Ivanu upitali od kada se javila ljubav prema ronjenu, i otkud želja baš za ovim zanimanjem, a ona nam je rekla da je oduvek bilo jasno da je ona "morski čovek" iako je rođena Beograđanka:

- Teča me uveo u ovaj magični svet plavih dubina. Iako sam rođena u srcu Beograda od svojih malih nogu je svima bilo jasno da sam „vodeni čovek“. Sa svega nekoliko godina ulazila sam u more ujutru, a izlazila tek kada je padao mrak, rekla je Ivana za naš portal.

foto: Ivana Orlović

Pored teče koji joj je razvio ljubav prema vodi i njeni roditelji su je apsolutno podržavali u nameri da roni:

- Moji roditelji su imali izuzetno puno razumevanja za ljubav prema vodi i dok su drugi roditelji vikali deci da izađu napolju jer će da se smrznu, prehlade... moji su uživali gledajući mene kako sa maskom istražujem svaki kamenčić na dnu, potvrdila je Ivana.

Ona danas sa svojim suprugom deli ljubav prema vodi, a istoj su naučili i svog malog sina, koji zajedno sa njima ne napušta more, osim kada mora da ide u školu:

- Danas ja uživam gledajući svog sina koji u more uđe početkom jula a maltene izađe krajem avgusta... jer se mora u školicu, saopštila je Ivana.

foto: Ivana Orlović

Ipak, ljubav prema vodi nije se završila samo na tome, već je Ivana od iste napravila i posao, i sada radi ono što voli i što je ispunjava. Pored toga što je instruktor ronjenja, ona je i podvodni model i fotograf:

- Instruktor ronjenja sam postala 2004. godine, 12 godina sam podvodni fotograf. Bila sam i Vicešampion Evrope u Španiji na takmičenju u podvodnoj fotografiji 2017. godine.

foto: Ivana Orlović

Ivana nam je objasnila i kako izgleda jedan njen čas ronjenja, a rekla nam je da je jako bitan psihološki profil osobe koja želi da roni, tako da svako ko planira da se oproba u ovom sportu Ivana će ga rado obučiti:

- Kada držim obuku prvo napravim kratak psihološki profil kursiste koji sedi preko puta mene. To mi mnogo pomogne da izbegnem probleme tokom časa u vodi kada je moguće da se početnik uplaši "pražnjenja vode iz maske" vađenja regulatora iz usta… Kurseve držim sa puno ljubavi i strpljenja pa mi je kasnije najveća nagrada kada mi đaci šalju svoje fotke sa raznih mesta u svetu gde su uživali u ronjenju, ispričala nam je Ivana.

Upitali smo Ivanu čime bi se bavila u životu da nije instruktor ronjenja, a ona nam je rekla da bi svakako bila učiteljica.

- Bila bih učiteljica. I ovako jesam, samo za malo starije đake i predajem najlepši predmet na svetu koji se zove: "Magic of the sea 5".

foto: Ivana Orlović

Kako smo saznali, dok je pod vodom Ivana se oseća kao kod kuće, a na površinu izlazi samo kada joj je potrebna hrana:

- Osećam da sam upravo tamo gde i pripadam. More je moj drugi dom. "Izađem gore" samo da bih nešto pojela, videla drage prijatelje, zamenila kupaći… Onda do mene dopru vesti iz zemlje, unervozim se i bežim što pre nazad u vodu. Tamo je moj raj. Mada je i taj raj čovek ozbiljno počeo da narušava pa se trudim maksimalno svojim radom da probudim svest kod što većeg broja ljudi dok još nije kasno, saopštila nam je Ivana.

foto: Ivana Orlović

Voda je njen život i beg od stvarnosti, a mnogi bi joj sigurno pozavideli na ovakvom načinu života. Svakako, Ivana je živi primer i podsetnik da u životu treba da se bavite onim što volite i da jurite svoje snove.

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.