SRBI BOLUJU OD JEZIVIH POLNIH BOLESTI! Srpski lekari su OTKRILI bolnu istinu, ali ima i jedna dobra stvar u svemu
Zaštita tokom polnih odnosa, Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

SRBI BOLUJU OD JEZIVIH POLNIH BOLESTI! Srpski lekari su OTKRILI bolnu istinu, ali ima i jedna dobra stvar u svemu

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine

Objavljeno:

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je smanjen broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u odnosu na isti period prošle godine, dok je povećan broj inficiranih virusom HIV i obolelih od side, ali je smanjen broj umrlih od te bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze, što je za 35 odsto manje u odnosu isti period prethodne godine, kada je prijavljen 641 slučaj, kako prenose beogradski mediji.

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine - 135 slučajeva, Beogradu - 91 oboleli od sifilisa i gonoreje i nijedan slučaj genitalne hlamidijaze.

U "Batutu" kažu da je hlamidijaza značajan javnozdravstveni problem zbog toga što nelečena infekcija kao posledicu može imati upalu reproduktivnih organa, smanjenje plodnosti, kao i komplikacije tokom trudnoće, prevremeni porođaj. Navode i da hlamidijalna infekcija, kao i druge seksualno prenosive infekcije, u značajnoj meri olakšava prenošenje virusa HIV.

Institutu "Batut" u prvih šest meseci ove godine prijavljene su 94 osobe kojima je novootkrivena infekcija uzrokovana virusom HIV, dok je u istom periodu prošle godine bilo 76 novoinficiranih. Najviše novih pacijenata je registrovano u Beogradu (35 osoba), dok ih je u Vojvodini 28.

U istom periodu registrovano je 26 osoba obolelih od side i šest osoba umrlih od te bolesti. U prvoj polovini prošle godine registrovane su 23 osobe obolele od side, a umrlo je devet pacijenata.

U "Batutu" navode da se u Srbiji od 2008. godine beleži porast broja osoba inficiranih HIV, a da se registruje značajno smanjenje obolevanja i umiranja od side.

- To je rezultat primene kombinovane, visokoaktivne antiretrovirusne terapije, koja u potpunosti ide na teret RFZO - navode u "Batutu".

Bonus video:

(Espreos.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.