OVO JE NAJTUŽNIJA SRPSKA STATISTIKA: Svake godine oko 200 beba bude ostavljeno iz raznih razloga, a jedan JE JEZIV
Bebe, Foto: Profimedia

neverovatno

OVO JE NAJTUŽNIJA SRPSKA STATISTIKA: Svake godine oko 200 beba bude ostavljeno iz raznih razloga, a jedan JE JEZIV

Novorođenčad neretko nalaze i na ulici

Objavljeno:

Svake godine sudbinu "ostavljene bebe" u Srbiji doživi oko 200 mališana. Doduše, najčešće se bebe ostavljaju u porodilištu, ali nisu retki slučajevi ostavljenih beba na ulici. Šta navodi majke i očeve da ostave svoju decu?

Psiholog i profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Vera Despotović kaže da je priča svake žene specifična, ali da najčešće na odluku da ostavi bebu navodi splet različitih faktora.

Žena koja to učini je najčešće lošeg socio-ekonomskog statusa, nema partnera, kao ni podršku svoje porodice.

- Dete bude začeto, majka odluči da ga rodi, ali posle nekog vremena partner je napusti. Ona ostane sama, a izostane i podrška šire porodice. Ona se suočava sa tim da ne može sama da se nosi sa materinstvom. Roditelji joj kažu: "Ne dolazi mi kući" - rekla je Vera Despotović.

foto: RTS printscreen

Ukazuje da se u Srbiji neretko živi u patrijarhalnom sistemu vrednosti.

- Roditelji iz male sredine, kada se to dogodi, pitaju šta će društvo da kaže i to onda nadjača emocije - rekla je Despotovićeva.

Tokom psihoterapeutske prakse je imala slučaj 25-godišnje žene koja je mislila da će odgajiti dete sa partnerom, ali on je otišao. Rekla je da bi ostavila bebu, ali da nema gde. Vera Despotović je onda razgovarala sa širom porodicom devojke, koji su najpre bili ljuti i osećali se osramoćeni, ali se nakon nekoliko razgovora sve dobro završilo.

Domaći mediji pišu da do ostavljanja deteta često dolazi upravo zbog izneverenih očekivanja.

- Kada sam razgovarala sa tim ženama, one su očekivale da će muškarac prihvatiti dete i da će biti zajedno. Nedovoljno se o tome razgovara kada se začne, podrazumeva se da će on tokom vremena prihvatiti očinstvo. Na kraju oni kažu da ne žele to dete, da su to odmah rekli, ali da je žena mislila da će se razviti emocije - objasnila je Despotovićeva.

foto: Profimedia

Ističe da je kontracepcija obostrana odgovornost i da se prekasno ili nedovoljno zrelo razgovara o planovima - gde će živeti, ko će izdržavati porodicu. Mnoge žene očekuju da će beba učvrstiti vezu, ali se to ne dogodi.

Despotovićeva smatra da tokom odrastanja i adolescencije u srednjim školama treba uvesti predavanja o tome kako planirati porodicu, o kontracepciji, kako reagovati kada dođe do začeća i kako osnažiti ženu da se jasno sa tim pitanjem suoči i donese adekvatnu odluku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.