SRPSKI STRUČNJAK OBJAVIO PRAVU ISTINU O LEPENSKOM VIRU: Sve je sasuo u lice AMERIKANCIMA!
Nismo u Lepenskom viru bili ’prva ruka‘ uvoza kulture sa Bliskog istoka, Foto: Printscreen

oštar odgovor

SRPSKI STRUČNJAK OBJAVIO PRAVU ISTINU O LEPENSKOM VIRU: Sve je sasuo u lice AMERIKANCIMA!

Teze o Lepenskom viru, iznete u „Njujork tajmsu“, opovrgava Hristivoje Pavlović. To je autentična i autohtona kultura i nije do nas stigla sa Bliskog istoka.

Objavljeno:

Posle više od pola veka kako je u svetskoj štampi odjeknula priča o otkriću jedinstvenog lokaliteta nadomak Gvozdene kapije na Dunavu, Lepenski vir se upravo našao na stranicama „Njujork tajmsa“.

U tekstu „Arheološka zagonetka na Dunavu“ Džejmsa Gormana (autora knjige „Kako sagraditi dinosaurusa“, sa paleontologom Džekom Ornerom) ističe se da su, pre oko 8.000 godina, umetnici koji su živeli u ovom preistorijskom naselju isklesali gotovo 100 skulptura, čije glave izgledaju kao mešavina ljudskih i ribljih obeležja.

Ovo nalazište, kako se navodi u tekstu, svedoči „o susretu i mešanju dve kulture i naroda“, odnosno poljoprivrednika sa Bliskog istoka i lovaca i sakupljača koji su u to vreme živeli na obalama Dunava.

„Prvi portreti u ljudskoj civilizaciji, koji su ujedno i prva poznata skulptorska dela, nastala od dunavskog oblutka, neraskidivo su vezana za arhitekturu naselja Lepenskog vira“, tvrdi Hristivoje Pavlović. Prema njegovim rečima — „lepenci“ su bili uzidani u kuće stanovnika naselja, nad kojim, na dan letnje dugodnevice, 21. juna, Sunce izlazi dva puta.

Jedan od sagovornika njujorškog lista je i arheolog dr Dušan Borić (saradnik na Italijanskoj akademiji za napredne studije Univerziteta Kolumbija), koji je izjavio — da je istraživanje Lepenskog vira važnije nego ikada ranije.

„Objavljivanje teksta o našem čuvenom arheološkom lokalitetu u svetskoj štampi je samo po sebi dobro i značajno“, smatra arhitekta Hristivoje Pavlović, autor knjige „Kuća Lepenski vir“, istraživač i zaljubljenik u drevnu kulturu.

Hristivoje Pavlović
Hristivoje Pavlovićfoto: Printscreen

„To bi značilo da Lepenski vir nije autentično evropski, što nije tačno. Reč je i o autentičnoj i o autohtonoj kulturi“, izričit je Pavlović.

Potvrda za to su, prema njegovim rečima, i jedinstvene skulpture od dunavskog peščara, kao i arhitektura naseobina, koja se ne pojavljuje ni na jednom drugom mestu.

„Nismo u Lepenskom viru bili ’prva ruka‘ uvoza kulture sa Bliskog istoka“, dodaje Pavlović i podseća da je pokušaja da se na sličan način opovrgne autentičnost vinčanske i starčevačke kulture bilo, ali da su sami bili opovrgnuti.

Sagovornik smatra da je to slučaj i sa Lepenskim virom, čija je jedinstvenost neupitna.

foto: Printscreen

„Podsetio bih na reči profesora Dragoslava Srejovića, koji je otkrio Lepenski vir i govorio da mu je jasno što, kao narod, nemamo poverenja u svoju budućnost, ali da ne postoji razlog zbog koga bismo sumnjali u prošlost“, zaključuje Pavlović.

BONUS VIDEO:

BAHANALISANJE NA GRANDOVOJ JAHTI! Karleuša uči Popovićevu ženu da se FOTKA, a MUŽEVI U GAĆAMA KOLO VODE! Jedan sasvim običan dan za BOGATAŠE! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.