BILI SMO U SRPSKOM SELU U KOME JE UBIJENO 300 SVINJA! Samo što nas nisu linčovali, hteli da nas nataknu na vile!
Rabrovac - svinjska kuga, Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić, Ilustracija

TRAGOM VESTI

BILI SMO U SRPSKOM SELU U KOME JE UBIJENO 300 SVINJA! Samo što nas nisu linčovali, hteli da nas nataknu na vile!

- To nema veze sa ostalim životinjama. Čak ni za ljude nije štetno - kaže jedan od naših sagovornika

Objavljeno:

Nakon što je otkriveno prisustvo afričke kuge u Srbiji, selo Rabrovac izdvojilo se kao mesto u kome je zabeleženo najviše štete, jer je na samo jednom imanju ubijeno oko 150 svinja, a više od 300 u celom mestu koje broji nekoliko stotina stanovnika.

Zbog toga smo se uputili u selo o kome priča cela Srbija.

Pri dolasku u Rabrovac, naišli smo neraspoložene meštane koji nisu želeli da razgovaraju s nama. Na jednom od imanja kome smo prišli bilo je najviše ugroženih svinja, pa očajni ljudi koji žive od istih, sada imaju više problema nego lani.

Zbog svega što im se dešava poslednjih dana desio se i incicent kad je ekipu Espresa napao ogorčen čovek, koji je do tada bio u kolicima za seno. On je najpre podigao vilu, s očiglednom namerom da nas zastraši, iako nam je prethodno dao dozvolu da uđemo na njegov posed. Nakon tog događaja, mnoge komšije okupile su se u njegovom dvorištu, jer su čule buku.

Dve kuće pored, naišli smo na mladića koji je hteo da razgovara na ovu temu, a na čijem su imanju baš u tom trenutku bili veterinari, koji ipak nisu želeli da komentarišu tragičan događaj.

foto: Filip Plavčić

- Sreća je da smo prijavili, inače bi zaraza otišla dalje. Primetiš jedan dan da svinja slabije jede, misliš vrućina je pa je zbog toga. Sutradan vidiš kako teško hoda i prekosutra je već mrtva. Videli smo neke tačkice kao prve simptome, međutim, bile su crvene, pa nismo mogli da obratimo pažnju. Veterinar kad je došao jetra i pluća su bila uvećana - kaže Ivan Milić.

Pošto se proširila priča da kuga utiče i na druge životinje, te i na kvalitet svinjskom mesa, Ivan nam je objasnio da to ipak nije tako:

- To nema veze sa ostalim životinjama. Čak ni za ljude nije štetno. Dezinformacija je da su ostale životinje ugrožene, ja ih imam mnogo i promene kod njih nisu primećene.

foto: Filip Plavčić

Pitali smo ga i da li su nadređeni bili korektni i pružili pomoć, kao i finansijsku nadoknadu.

- Bili su veterinari, bila je inspekcija... Uspešno su suzbili i sad toga više nema kod nas. Danas su svinje pobili, za dva dana su isplatili novac, tako da tu nismo na gubitku. Ne mogu da grešim dušu po tom pitanju. Nama je jedini problem što imamo zabranu da držimo svinje do daljneg. Navikli smo da imamo svoje i da ne moramo da kupujemo. To nam najteže pada - a ovu informaciju potvrdio nam je i njegov komšija koji je imao svega dve svinje, kako kaže ''za potrebe porodice''.

Ivan nas je ipak zamolio da ne fotograšemo njegov privatni posed što smo ispoštovali. Dodao je da su ''iz sela kivni što je problem uopšte prijavljen', kao i da ostali meštani situaicju nisu shvatili ozbiljno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.