DANAS SLAVIMO VELIKOG SVECA! On nas opominje šta u životu NIKAKO NE SMEMO DA PONAVLJAMO!
On nas opominje šta u životu NIKAKO NE SMEMO DA PONAVLJAMO!, Foto: johnsanidopoulos.com

NA DANAŠNJI DAN

DANAS SLAVIMO VELIKOG SVECA! On nas opominje šta u životu NIKAKO NE SMEMO DA PONAVLJAMO!

Tako je podnosio mnoga zlostavljanja i poniženja radi Hrista i upokojio se Gospodu, ukrašen vencem ispovedništva

Objavljeno: 21.08.2019. 09:08h
  • 9

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Emilijana, Ispovednika.

Sveti Emilijan je bio kizički episkop i Hristov Ispovednik. Zbog svog asketskog života udostojio se arhijerejstva i pretrpeo mnoga stradanja za vreme opakog cara Lava III Isavrijanca ikonoborca.

Mnogo puta je primoravan da se odrekne pobožnog poštovanja česnih i svetih ikona, ali sveti Emilijan nije hteo da se pokori, nego je ostao nepokolebljiv i veran učenju svetih Otaca.

Zbog toga je od jeretika pretrpeo mnogo muka, progonstva i zatočenja i sve je to trpeo sa radošću u nadi da će za privremena stradanja dobiti večna blaga. Tako je podnosio mnoga zlostavljanja i poniženja radi Hrista i upokojio se Gospodu, ukrašen vencem ispovedništva.

Beseda na današnji dan govori o mirotvorstvu Hristovom:

Ratovi među hrišćanskim narodima nisu isto što i ratovi među neznabošcima. Neznabošci su ratovali s ponosom, hrišćani ratuju sa stidom. Neznabožačke vere naselile su svoje nebo samo ratnicima, hrišćanska vera obećava nebo svetiteljima.

Kao što hrišćani ponavljaju, po slabosti, i druge neke grehe neznabožačke, tako ponavljaju i greh ratovanja. No Bog ispituje srca i zna, s kakvim nastrojenjem neznabošci greše, a s kakvim hrišćani.

Odricali su se Hrista fariseji, odrekao ga se i Petar. No fariseji su ga se odricali sa zlobom nepokajanom, a Petar ga se odrekao sa stidom, i opet ga priznao s pokajanjem.

No šta da kažemo, braćo, o mačevima i kopljima strasti, kojima ubijamo duše svoje i duše svojih bližnjih? O kad bi raskovali te mačeve u raonike, da duboko oremo duše i sejemo blagorodno seme mira Hristova u sebi!

I kad bi raskovali ta koplja u srpove, da žanjemo korov u dušama i spaljujemo! Tada bi se mir Hristov vodvorio u dušama sviju nas, kao što se vodvorio u dušama svetitelja. Ko bi onda i pomislio na rat protiv suseda, i naroda susednih?

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media