VAŽNA VEST! Za nedelju dana Srbija i Severna Makedonije uradiće nešto što će svima OLAKŠATI ŽIVOT
Granični prelaz Preševo, Foto: Dado Đilas

SJAJNO!

VAŽNA VEST! Za nedelju dana Srbija i Severna Makedonije uradiće nešto što će svima OLAKŠATI ŽIVOT

Ovo je veoma važno...

Objavljeno:

Predstavnici Srbije i Severne Makedonije potpisali su u Skoplju pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo–Tabanovce, saopštila je srpska Uprava carina

Srpsku delegaciju u Skoplju predvodio je državni sekretar MUP-a Milosav Miličković.

Zamenik direktora srpske carine Veselin Milošević i Đoko Tanasoski, direktor Carinske uprave Severne Makedonije, potpisali su Protokol, kojim su u okviru pomenutog Sporazuma preciznije uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju.

Protokolom je predviđeno da će izlaznu kontrolu putničkih i teretnih vozila koja iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji, granične službe Republike Srbije sprovoditi na teritoriji Republike Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce.

Za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biće sprovođena na teritoriji Republike Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

foto: CARINA INFO

Potpisani svi neophodni Protokoli

U prestonici Severne Makedonije potpisan je i Protokol između ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o načinu obavljanja graničnih provera.

Direkcija za imovinu Republike Srbije, potpisala je sa makedonskom Carinskom upravom Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola.

Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinu i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Uprave za veterinu, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.

Potpisivanju Protokola prethodio je sastanak na kome je razmatrano niz tema u vezi sa prekograničnom saradnjom i izazovima sa kojima se pogranični organi Srbije i Severne Makedonije svakodnevno suočavaju, piše u saopštenju Uprave carina.

Najavljeno potpisivanje novog sporazuma

Tokom susreta dve delegacije konstatovano je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će već 26. avgusta 2019. godine, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste benefite moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.