DECA IZ ČAČKA NA PEDOFILSKIM SAJTOVIMA U UKRAJINI! Stravično otkriće potreslo Srbiju
Igor Jurić, Foto: Profimedia

POVEDITE RAČUNA!

DECA IZ ČAČKA NA PEDOFILSKIM SAJTOVIMA U UKRAJINI! Stravično otkriće potreslo Srbiju

U Ukrajini su na dva pedofilska sajta otkrivene fotografije maloletne dece iz Srbije

Objavljeno: 20.08.2019. 10:29h
  • 196

Problem trgovine dece u Srbiji je na žalost sve više zastupljen. Pedofilski sajtovi su prepuni dečjih fotografija, a krivicu za to dosta snose i roditelji.

U Ukrajini su na dva pedofilska sajta otkrivene fotografije maloletne dece iz Srbije. Ovo informaciju je potvrdio i Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić".

Problem leži u preteranom korišćenju društvenih mreža, na kojim roditelji objavljuju fotografije svoje dece. Često su to fotografije dok su na letovanju, pa su deca naga ili u kupaćim kostimima. Najčešće takve fotografije i završavaju na nekom od pedofilskih sajtova, i to uz sve podatke koje su roditelji otkrili. Pa tako neki manijak ima potpuni uvid u ime, prezime, mesto boravka deteta.

– Tu možete da nađete Čačak, ime i prezime dečaka ili devojčica koji su fotografisani potpuno nagi. Sve u zavisnosti od toga kako su roditelji postavili fotografije na Instagram ili Fejsbuk. Ukoliko su roditelji otac ili majka postavili fotografiju na kojoj piše, na primer, Marko Marić, Čačak, deset godina, oni tako sa tim podacima i okače fotografiju – objašnjava Igor Jurić za RTS.

Koliko god nastrano zvučilo, mnogo žele fotografije ne bi li se samozadovoljavali.

– Konkretno, neki od pedofila uživaju u tome ako su devojčica ili dečak bucmasti, plavi, ili su mršavi sa kikicama, nebitno. Međutim, ono što je dodatna opasnost, jeste da ukoliko se nekom od pedofila to dete zaista svidi, ide se do toga da taj čovek dođe u fizički kontakt sa detetom, onda imamo zaista problem – potvrdio je Jurić.

Roditelji najčešće nisu ni svesni, niti imaju predstavu da ovim postupcima dovode svoju decu u opasnost.

– Mi smo time što smo okačili fotografiju na društvenu mrežu potpuno svesno tu fotografiju izložili javnosti – ističe Jurić.

SLUČAJ BAČKOG PETROVOG SELA

Igor Jurić je naveo i da se prošle godine u Srbiji desio prvi slučaj sajber jazbine.

– To je bilo u malom selu u Vojvodini, u Bačkom Petrovom Selu, gde su strani državljani iznajmili jednu kuću, dovodili decu koju su fotografisali i snimali potpuno nagu. Kako je kasnije dokazano, bilo je i fizičkog kontakta. Deca su tu dospela tako što su dovođena od strane roditelja, a neka deca su dolazila sama za novac – rekao je Jurić.

Najčešće ljudi u okolini u kojoj se ovakve bizarne tsvari događaju imaju predstavu o čemu se radi, ali ništa ne preduzimaju povodom ovoga. Da li je u pitanju starh ili neinteresovanje, ne zna se. 

– Naša svest je daleko od toga da mi sami postavljamo fotografije na društvene mreže i da, ukoliko saznamo da je seksualno zlostavljano, mi ćutimo, jer smatramo da nije naš problem. To mora da se promeni – saopštio je Jurić.

Jurić je gostujući na RTS-u rekao da podaci pokazuju da nije dovoljno rađeno i da treba povećati broj aktivnosti koje bi upozoravale na opasnosti koje vrebaju na internetu. On poručuje roditeljima da ne postavljaju fotografije dece na društvene mreže jer time svoju decu direktno dovode u opasnost.

 

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media