SRPSKI ALFABET JE SAVRŠENSTVO: Svetski stručnjaci upoređuju je sa posebnošću MONA LIZE!
Svetski stručnjaci upoređuju srpski alfabet sa Mona Lizom po savršenosti, Foto: Printscreen/Youtube/EPA/Clamens Bilan

neverovatno

SRPSKI ALFABET JE SAVRŠENSTVO: Svetski stručnjaci upoređuju je sa posebnošću MONA LIZE!

Profesor dr Vojislav Žižić zabeležio je kako mu je pre više od 45 godina dr Dragoljub Pantović poslao jedan važan detalj o ćirilici

Objavljeno:

Ćirilično pismo, posebno je, a koristi ga mali broj naroda u svetu. No, srpska azbuka nešto je možda najsavršenije kada je u pitanju jezik - jedno slovo za svaki glas. Ovom fenomenu divio se profesor, akademik, naučnik, profesor latinske versifikacije na Sorboni, stručnjak za paleografiju - Luis Havet.

Profesor dr Vojislav Žižić zabeležio je kako mu je pre više od 45 godina dr Dragoljub Pantović poslao jedan važan detalj o ćirilici.

- Pre 45 i više godina Dragoljub Pantović, divan čovek koji je radio na Ginekološko - akušerskoj klinici, poslao mi je jedan važan detalj o ćirilici koji od tada držim u svojoj bibloteci. Radi se o tekstu Luisa Haveta, akademika, naučnika, profesora latinske versifikacije na Sorboni, stručnjak za paleografiju, koga je Anatol Frans predstavio rečima: "Dajem reč čoveku koji nikada nije slagao" - napisao je Žižić.

Prema njegovom pisanju na "važnom detalju o ćirilici" koji je stigao u njegove ruke piše "Šta mislite gospodo, ima li nešto savršeno u svetu: Mona Liza, anđeo u Remskoj katedrali, Bogorodična crkva... Nešto savršeno je srpska azbuka - jedno slovo za svaki glas, kao ni u jednom jeziku na svetu".

foto: Printscreen/Facebook/Jovan Markuš

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.