MILOŠ VELIKI JE SAMO POČETAK OVO SU AUTO-PUTEVI SRBIJE: Ove deonice još treba da se završe, a neke su tek u planu
Auto-put "Miloš Veliki", Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

MAPA PUTEVA

MILOŠ VELIKI JE SAMO POČETAK OVO SU AUTO-PUTEVI SRBIJE: Ove deonice još treba da se završe, a neke su tek u planu

Potrebno je čak osam deonica da se uspešno odrade, a neke od njih su već uveliko u radovima

Objavljeno:

U Srbije je zvanično otvorena nova deonica auto-puta Obrenovac-Preljina, dela Koridora 11, nazvana Miloš Veliki.

Ipak, ne bi li se svi delovi auto-puteva uspešno završili, na osnovu mape Koridora Srbije, potrebno je čak osam deonica da se uspešno odrade, a neke od njih su već uveliko u radovima.

Putevi u izgradnji:

S obzirom na to da je završena deonica puta Obrenovac-Preljina, sada je na red došao drugi deo ovog auto-puta, odnosno deonica Surčin-Obrenovac. Potrebno je da se završi 17.6 kilometara, a kraj radova predviđa se za decembara ove godine.

Put koji je u izgradnji je i deo Preljina-Požega, a tu spada tačno 31 kilometar, dok su radovi za ovaj deo predviđeni da budu gotovi krajem maja 2022. godine.

Putevi koji su u planu:

Kratka deonica, ali podjednako od velikog značaja je Novi Beograd-Surčin, dužina iznosi 7.9 km, a radovi počinju tokom sledeće godine.

Potom, Požega-Boljare za koji je potpisam memorandum, a dužina ove deonica je preko 100 kilometara. Takođe, ovde je reč o najskupljnoj deonici Koridora 11, čija će vrednost izgradnje iznositi najmanje 1,5 milijardi evra.

Najduža deonica od 110 kilometara odnosi se na put Preljina-Pojate, a radovi su u planu da počnu 2020. godine.

Skorašnji početak radova očekuje se na delu Sremska Rača-Kuzmin, a dužina ovog puta je 17 kilometara.

Krajem godine počinju radovi na deonicama Ruma-Šabac-Loznica, svega 80 kilometara će biti odrađeno.

Na putu od Niša preko Prokuplja pa sve do Pločnika, odnosno 45 kilometara, radovi počinju 2020. godine.

Srbija još uvek nema nijedan autoput do BiH, a uskoro bi mogao da dobije dva. U nedeljama pred nama započinje izgradnja prve deonice autoputa Beograd-Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače, dugačke 17 km, sa novim mostom preko Save. S druge strane, po završetku deonice na koridoru Preljina - Požega u planu je izgradnja kraka ka BiH od Požege do Kotromana u dužini od 61 kilometar. Postoji mogućnost da radovi na pomenutoj trasi počnu već sledeće godine uporedo sa izgradnjom deonice Preljina-Požega.

Na taj način Srbija, Republika Srpska i BiH bile bi prstenasto povezane.

foto: Printscreen/KoridoriSrbije

Kako saznajemo, za deo Koridora 11, od Beograda preko Vršca do granice sa Rumunijom, ne postoji još uvek projektno-tehnička dokumentacija.

Na otvranju auto-puta "Miloš Veliki" saopšteno je da će krenuti izgradnja Šumadijskog koridora, odnosno auto-puta "Vožd Karađorđe":

- Rešili smo da spojimo sever Šumadije, sa srcem Šumadije i istočnom Srbijom, rekao je na otvaranju auto-puta "Miloš Veliki" predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Mi se nadamo da će svi koridori biti gotovi u što kraćem roku, ne bi li vozači uštedeli veliku količinu vremena, i ne bi li imali što sigurniju i bezbedniju vožnju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.