OVAJ NOVAK NIJE ĐOKOVIĆ, ALI JE I ON U NEČEMU NAJBOLJI NA SVETU! Sve je oduševio u SUBOTU!
Novak Stevanović, najmlađi je majstor u pravljenju bureka, Foto: V.P.

bravo

OVAJ NOVAK NIJE ĐOKOVIĆ, ALI JE I ON U NEČEMU NAJBOLJI NA SVETU! Sve je oduševio u SUBOTU!

Upravo bacenje testa, Novakova je najveća veština

Objavljeno:

Novak Stevanović, dečak iz doljevačkog sela Malošište, poznat po svojim kulinarskim sposobnostima, naročito kada je u pitanju priprema bureka, u subuto je sveoje veštine pokazao Nišlijama.

Kao i većina dece i Novak voli da jede burek, ali on osim što obožava burek, ume i da ga spremi, i to kao vrhunski majstor. Ovaj dečak ima šestogodišnje iskustvo, jer je već sa četiri godine počeo da se "igra" sa testom u radnji svojih roditelja. Ono što je za mnoge, starije od njega muka, za njega je isprva bila igra, a kasnije se razvilo u veštinu koju retko ko stekne za života.

Sve prisutne Nišlije na manifestaciji "Dani bureka 2019." imali su priliku da vide šta sve Novak može da uradi sa burekom. Dečak je pred punim amfiteatrom na Keju pokazao kako se prave kore za burek. Za samo 15 minuta napravio je četiri bureka, a onda se povukao u radionicu odakle je izašlo još 16 tepsija bureka, koji je podelio publici. Nije tajna da su Nišlije obožavaoci ovog specijaliteta, a mnogi posetioci u Nišu obavezno tragaju za dobrim burekom.

foto: V.P.

Novak je stao za sto i počeo da pravi kore, a publika je zanemela od čuda i poštovanja. Svi su u tišini pratili svaki Novakov pokret ne verujući šta se dešava baš tu pred njihovim očima. Dečak je testo bacao iznad glave, vrteći ga. Ponavljao je ovu akciju sve dok kora nije dobila zadovoljavjuću debljinu. Najvažnije je da se kora ne pocepa, jer ako se to desi epitet “majstora bureka” može da pobledi. Ali, Novaku se to ne dešava.

- Volim da igram fudbal, volim da idem i na pecanje, ali najviše volim da pravim burek i ne pada mi teško da i više sati provedem u radionici mojih roditelja gde sam se prvi put i sreo sa testom - rekao je Novak, a otkrio je i šta dobar burek čini dobrim ili najboljim.

- Kore su najvažnije. Posebno krajevi kora moraju dobro da se razvuku da nemaju zadebljanja, a posebno je važno bacanje testa - objasnio je dečak.

foto: V.P.

Upravo bacenje testa, Novakova je najveća veština. Kore su se brzinom stelosti nizale jedna za drugom, dečak ih je salago u tepsiju i filovao sirom dok nije sve pripremio da se ispeče. Desetogodišnjem Novaku je bilo potrebno sat vremena da pripremi dvadeset tepsija bureka koje je podelio posetiocima manifestacije.

Ovim nastupom, Novak Stevanović, pokazao je pred Niškom publikom da ne nosi uzalud titulu najmlađeg "majstora bureka" u Srbiji i da ima zlatne ruke. To je jako važno, svedoče pekari, jer je burek jedini pekarski proizvod koji se pravi ručno od početka do kraja i gde čovekove prste ne može da zameni ni jedna mašina.

Osim što ga odlikuje izvanredna veština, on je i neverovatno brz...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.