U SRPSKOM SELU ODRŽAN KONCERT KLASIČNE MUZIKE! Nije greška, STVARNO SE DESILO! (VIDEO)
U selu Vlasi održan koncert klasične muzike, Foto: Printscreen/Pirotske novine

svaka čast

U SRPSKOM SELU ODRŽAN KONCERT KLASIČNE MUZIKE! Nije greška, STVARNO SE DESILO! (VIDEO)

Pijanistkinja i violinist u ovom selu našli su se zahvaljujući Mojsilovu, a kako kažu došli su da sviraju sa Romima

Objavljeno:

Svetski poznati umetnik iz sela Vlasi, u okviru ovogodišnjeg Jerma Outdoore festivala organizovao je koncert klasične muzike. Na koncertu su svirali vrhunski muzičari iz SAD, Miki Aoki, pijanistkinja iz Nju Jorka, koja je poreklom iz Japana i Ralf Haz, virtuoz na violoni iz Minesote.

Pijanistkinja i violinist u ovom selu našli su se zahvaljujući Mojsilovu, a kako kažu došli su da sviraju sa Romima, od kojih uvek može nešto da se nauči, jer imaju potpuno drugačiji pristup muzici - mnogo improvizacije i muzike iz "duše", ali i sviranje bez nota.

foto: Printscreen/Pirotske vesti

Ralf Haz, violinist, sanjao je o tome da dođe na Balkan, u Srbiju i zasvira sa romskim umetnicima koji ne čitaju note, a izvode muziku punu emocija i improvizacije. Mojislov je prijatelj sa ocem Ralfa, koji je poreklom iz Mađarske. One je bio veliki poštovalac legendarnog etnomuzikologa, kompozitora i svetski poznatog muzičara Bele Bartoka, takođe Mađara, koji se dugo bavio proučavanjem muzike, između ostalih, i balkanskog područja.

-Ovo je ostvarenje mojih snova. Moj deda je bio ogroman poštovaoc Bele Bartoka, koji je inspiraciju za svoju muziku nalazio na ovim prostorima. Iskustvo koje ću steći ovde će mi pomoći da sviram Bartoka bolje. Nikada nisam verovao da će mi se ovo desiti ali eto desilo se-kaže Haz.

Miki Aoki, pijanista iz Japana koja živi i radi trenutno u Njujorku rekla je da je ovo najčudniji nastup ikada.

foto: Printscreen/Pirotske vesti
foto: Printscreen/Pirotske vesti

-Zaista je ovo najčudniji nastup koji sam ikada imala. Svirala sam prvi put na ozvučenju, na potpuno drugačijem – elektronskom instrumentu, bilo je teško adaptirati se ali verujem da je publika zadovoljna onim što je čula-kaže Aoki.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.