SAVEZ ZA SRBIJU: Ili obavezujući dokument o promenama u RTS i REM ili bojkot
REM - RTS, Foto: Logo

MORAĆE DA ODLUČE

SAVEZ ZA SRBIJU: Ili obavezujući dokument o promenama u RTS i REM ili bojkot

SzS navodi da ovakav format razgovora ne približava onome što su zahtevi opozicije

Objavljeno: 16:44h

Savez za Srbiju predložio je organizatorima okruglog stola na Fakultetu političkih nauka da se na dnevni red u ponedeljak stavi obavezujući dokument koji će potpisati predstavnici vlasti i opozicije, a koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM kroz skupštinsku proceduru. U suprotnom treba objaviti bojkot, saopštio je SzS.

"Ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti dalje razgovore i dogovore oko preostalih uslova za slobodne izbore", saopštio je Savez za Srbiju i dodaje da ako vlast ne bude spremna da prihvati ovakav dogovor to znači da je vreme za proglašenje bojkota narednih parlamentarnih izbora.

"Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom trajanja izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak. Ukoliko vlast sutra ne bude spremna da prihvati jedan ovakav dogovor, to znači da ne žele nikakav dogovor, a posebno ne žele ništa da promene u sferi slobode medija koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore", navodi se u saopštenju.

SzS navodi da ovakav format razgovora ne približava onome što su zahtevi opozicije, potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta "1 od 5 miliona". Ističe se da okrugli sto ne predstavlja obavezujuće direktne pregovore između vlasti i opozicije i da teme nisu zaključci i preporuke Stručnog timaprotesta "1 od 5 miliona".

"Da bismo konačno došli do ispunjenja zahteva sa protesta koji su održani u više od 100 gradova i opština širom Srbije u poslednjih devet meseci, mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom na koji bi obe strane stavile svoj potpis i koji bi odmah bio primenjivan u potpisanim rokovima. Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka", navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / rs.N1info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.