SPOMEN OBELEŽJE SRPSKIH VOJNIKA IZ ŠUMADIJE U TIRANI: Sahranjeni su tu baš na Svetog Iliju!
Ilustracija, Groblje, Foto: Espreso.rs

u njihovu čast

SPOMEN OBELEŽJE SRPSKIH VOJNIKA IZ ŠUMADIJE U TIRANI: Sahranjeni su tu baš na Svetog Iliju!

Izgrađena je 1939. godine nakon fašističke okupacije Albanije

Objavljeno: 17.08.2019. 17:52h
  • 19

Na fotografiji je prikazan memorijal iz 1939. posvećen srpskim vojnicima poginulim u Albaniji 1912-1913, prenosi Indeksonline

„Ova fotografija koju gledate je memorijal posvećen 522 vojnika ubijenim u Albaniji 1912-1913. Fotografisao sam ga pre nedelju dana. Nalazi se na groblju Šara u Tirani.

Sigurno je izgrađen 1939. godine nakon fašističke okupacije Albanije, u vreme kad su odnosi između Italije i Jugoslavije bili dobri.

Čudno je kako je komunistički režim mogao da se pobrine za ovaj spomenik, jer je istovremeno ovaj strašni režim brisao i groblja sa lica zemlje.

Čini se da je memorijal pažljivo preseljen sa jednog mesta (verovatno Bamove grobnice) na novo Šara groblje, u vreme kada su ta groblja otvorena krajem 50-ih ili početkom 60-ih.

Vojnici pripadaju Drugom pešadijskom bataljonu Moravske brigade i potiču iz srpskih gradova Šumadije.

- Srpska vojska je, nakon što je u to vreme zauzela albansku teritoriju, izvršila brojne zločine nad albanskim stanovništvom, palila i krala albansku imovinu. Zbog svega toga i istorije obe zemlje, za ovaj memorijal je neprihvatljivo da ostane ne u Tirani, nego u Albaniji, jer predstavlja počast srpskom kriminalu i masakrima  - piše Derviši.

Bonus video

(Espreso.rs/ Indeks)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media