DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO I OBRNUTO! Sergej ima poruku za Crnogorsko ministarstvo! STAO U ODBRANU GEORGIEVA
Sergej Trifunović i Vlado Georgiev, Foto: Dado Đilas, Prinstcreen

razočaran

DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO I OBRNUTO! Sergej ima poruku za Crnogorsko ministarstvo! STAO U ODBRANU GEORGIEVA

Lider pokreta PSG je dao svoj sud o podnošenju prijave od strane Crnogorskog ministarstva kulture protiv pevača...

Objavljeno: 16:36h

Velika prašina podigla se nakon što je Crnogorsko ministarstvo kulture podnelo prijavu protiv Vlade Georgieva, organizatora manifestacije „Trg od ćirilice“ koja je održana u Herceg Novom.

Tom prilikom su iz ministarstva poručili kako kulturne manifestacijene ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se njima negira crnogorski identitet.

foto: Youtube printscreen

Manifestaciju “Trg od ćirilice”, koju je u Herceg Novom u utorak zvanično organizovala Mitropolija crnogorsko primorska, obeležio je nastup Gerorgijeva, koji je pevao „Tamo daleko“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.

Iz Ministarstva navode da su putem raznih multimedijalnih sadržaja svi mogli da vide na koji se način krši čitav niz zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

– Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podneti prijavu pred nadležnim organima – navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Georgiev je zato jasno odgovorio:

- Optužuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feštama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikad nije zasmetalo. Ko god da je “Tamo daleko“ povezao sa mržnjom treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraži ozbiljnu lekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će imalo mržnje izaći iz vas – rekao je Georgiev, preneo je crnogorski portal FOS media.

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović je za Espreso.co.rs prokomentarisao podizanje krivične prijave protiv Vlade Georgieva.

foto: Filip Plavčić

Da nije tužno, bilo bi smešno ili obrnuto. Obrni, okreni, tužno je i smešno, rekao je lider PSG.

Podsećamo, prijava Ministarstva protiv Georgieva, između ostalog, odnosi se i na pesmu „Tamo daleko“.

Pesmu „Tamo daleko“, ličnu kartu srpskih vojnika koji su preživeli povlačenje preko Albanije i proboj solunskog fronta za freme Prvog svetskog rata, pevali su od 1917. svi saveznički vojnici na solunskom frontu na svojim jezicima, ali sa obaveznim stihom „Živela Srbija“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.