OVA MAPA OBJAŠNJAVA ODAKLE SU SRBI ZAISTA POREKLOM: Pronađite svoj kraj, bićete BAŠ IZNENAĐENI!
Šumadija ima 90 odsto doseljenika različitih etničkih grupa, Foto: Reddit

istorija

OVA MAPA OBJAŠNJAVA ODAKLE SU SRBI ZAISTA POREKLOM: Pronađite svoj kraj, bićete BAŠ IZNENAĐENI!

Najmnogobrojniji su dinarski doseljenici, a manji procenat je doseljenika iz drugih južnoslovenskih oblasti

Objavljeno:

Stanovništvo Severne Srbije ili kako se u narodu zovu Šumadinci, žive između Morave na istoku, Kolubare na zapadu i planina Crnog Vrha, Kotlenika i rudnika na jugoistoku, jugu i jugozapadu. Prema istorijskim podacima, jedna je od etnički najraznovrsnijih oblasti Srbije.

Šumadija je ime dobila po gustim i neprohodnim šumama, koje su naročito primetne i guste bile tokom 16. i 17 veka. O ovim šumam mnogo se govorilo u literaturi, ali i narodnim predanjima, a u toj svoj obimnosti odežale su se sve do 19. veka.

Prema istraživanju Jovana Cvijića, za koje postoji i mapa, u granicama Severne Srbije ima gotovo 90 odsto doseljeničkih rodova, koji pripadaju različitim etničkim grupama.

foto: Reddit

Crvenom bojom označeni su dinarski doseljenici sa starincima. Zelenom doseljenici sa Kosova, Metohije i prizrenske oblasi, žutom doseljenici iz južno moravskih u vardarskih oblasti. Plava boja označava timočko-braničevsko stanovništvo, crvena šopsko ili torlačko stanovništvo.Crnim tačkama označeni su Srbi koji su se doselili iz oblasti preko Save i Dunava, dok siva boja označava Vlahe.

Najmnogobrojniji su dinarski doseljenici, a manji procenat je doseljenika iz drugih južnoslovenskih oblasti. Kako je Cvijić pisao, ovo raznoliko stanovništvo Šumadije, izmešalo se, saživelo i izjednačilo, pa je tako stvorena etnička grupa Šumadinaca sa karakterističnim psihičkim osobinama.

- Ono što danas naročito pada u oči u karakteru Šumadinaca jeste nešto jako, smelo, velika aktivnost i zdravi živci. Mnogi od njih su sposobni, izgleda, da uspeju u svakom preduzeću. Retke su inertne prirode. Sve više se javljaju ličnosti velike volje. Strani posmatrač bi imao utisak, da svi napreduju sa neukrotljivom upornošću i žilavošću. Kruti tradicionalizam skoro je sasvim iščezao. Svi se prilagođavaju novim načinima života. Ovde je manje govora, manje pesama i epskih sklonosti nego kod čistih dinarskih ljudi... - pisao je Jovan Cvijić o Šumadincima. Isticao je i njihov " zdrav razum, meru i smisao za stvarnošću" ističući kako oni umeju da procene pravično i bez srdžbe događaje i stvari, kada su potpuno upoznati sa istim.

- Seljaci se često odlikuju osećanjem mere, koje ređe imaju njihovi školovani sunarodnici - pisao je Cvijić o stanovnicima Šumadije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.