PRIČALI SMO HRVATSKI U CENTRU BEOGRADA: Tražili smo liječnika, Narodno kazalište i hteli na Kosovo! (VIDEO)
Tražili smo liječnika, Narodno kazalište i hteli na Kosovo!, Foto: Filip Plavčić

HRVATI, DOBRO NAM DOŠLI!

PRIČALI SMO HRVATSKI U CENTRU BEOGRADA: Tražili smo liječnika, Narodno kazalište i hteli na Kosovo! (VIDEO)

''Može li se na Kosovo sa osobnom?''

Objavljeno: 24.08.2019. 21:00h
  • 535

Netrpeljivost između Srba i Hrvata traje godinama, a najnovije izdanje hrvatskih dnevnih novina ''Večernji list'', oštro je osudilo aktuelne zločine iz mržnje nad Srbima. Iako problemi dugo postoje, poslednjih godina svedoci smo sve bolje situacije i prihvaćenosti Hrvata u našoj zemlji, a u prilog tome idu veoma čitane knjige, kao i posećeni koncerti hrvatskih umetnika. Redakcija Espresa odlučila je da proveri stepen tolerancije. Šetali smo prestonicom Srbije i postavili građanima nekoliko pitanja na jeziku naših suseda.

Hrabro smo krenuli u brisanje granica između dugo zacrtane linije, neprirodno nazvane ''mi'' i ''oni''. ''Treba mi liječnik'', ''Znate li gdje je Narodno kazalište?'', ''Kada će biti otvorena cesta?'', ''Ima li knjižnice u blizini?'', bila su pitanja koja smo postavili prolaznicima na Terazijama, a onda smo otišli korak dalje: ''Može li se na Kosovo sa osobnom?''.

Pojedini nisu razumeli da li nam treba liječnik ili rečnik, pa su nas pogrešno, umesto u lekarsku ordinaciju, uputili u knjižaru. Nijedan prolaznik nije pravio problem, niti agresivno reagovao zbog pitanja koja smo postavili, tako da su, sudeći prema našem slučajnom uzorku, Hrvati dobrodošli u našu zemlju, te da im niko neće ometati prijatan boravak zbog njihove nacionalne pripadnosti ili zabranjivati posetu nekoj od brojnih turističkih atrakcija koje nudimo širom Srbije. 

Zaključujemo da su godine promovisanja kulture i umetnosti koje nesebično delimo jedni sa drugima učinile svoje, te da nema potrebe dalje pružati otpor ka ideji o pružanju konačne ''ruke pomirenja''.

Ovaj eksperiment nije imao nameru da uvredi, niti omalovaži, već da pokaže kako dva naroda mogu bez problema zajedno funkcionisati.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media