MARIJA JE ŠUMADIJSKA HEROINA: Devojčica je NADNIČILA ceo ŽIVOT iako je VUKOVAC! JEDAN ČOVEK JOJ JE VRATIO OSMEH
Marija Radisavljević, Foto: Privatna arhiva

hrabro dete

MARIJA JE ŠUMADIJSKA HEROINA: Devojčica je NADNIČILA ceo ŽIVOT iako je VUKOVAC! JEDAN ČOVEK JOJ JE VRATIO OSMEH

Odrasla je bez majke koja ju je ostavila kao bebu, samo pet dana nakon rođenja jer ni o sebi nije umela da vodi računa...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Marija Radisavljević ima samo 16 godina i vukovac je u prvoj godini srednje škole u Paraćinu. Ona je odličan đak sa svim peticama i prvak u književnoj opštinskoj olimpijadi.

Hrabra devojčica ili kako je zovu, genije iz Donjeg Vidova uspeva da postigne ovaj neverovatn uspeh iako ide svakog dana da nadniči sa ocem kada ne ide u školu kako bi izdržavala bolesnu baku i porodicu.

foto: Privatna arhiva

Završila sam prvi razred Tehnološke škole, farmaceutski smer, i svaki dan putujem u Paraćin. Nemam problem sa prevozom jer imam besplatnu mesečnu kartu koju Opština daje za odlične učenike. Uživam u tome što učim pa mi nije bilo posebno teško da na "Književnoj olimpijadi" budem prva na opštinskom i okružnom takmičenju. Planiram da posle srednje škole upišem medicinu, priča ovo hrabro dete.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Ona je na svu muku do nedavno živela u polusrušenoj kući, bez vode i struje, pričaju njene komšije i porodica.

foto: Privatna arhiva

Duca Stanković, osnivač Udruženja za pomoć bolesnoj i nezbrinutoj deci "Paraćin - mali grad veliko srce" je rešio da pomogne ovoj porodici što je nedavno i uspeo uz pomoć i podršku dobrih ljudi. Kako je rekao za Espreso, Marija je prvo poželela struju i knjige, a bilo joj je potrebno apsolutno sve.

Od odeće, posteljine, struje pa sve do hrane.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Kuća zamalo da se cela nije srušila dok se nije renovirala, a novi krov je bio neophodan. Iz tih razloga je mala Marija radila šta je stigla po selu. Od sadnje paprike i kupusa pa sve do berbe. Gazde joj za to vreme obezbeđuju hranu, a ona se ne žali. Odrasla je bez majke, koja ju je ostavila kao bebu, samo pet dana nakon rođenja jer ni o sebi nije umela da vodi računa.

Deda je imao mentalnih problema, baba joj je bolesna, pa se svi čude u kakvog je genija izrasla. Leti uči kao "zmaj", a zimi je muči struja.

Zimi su dani jako kratki i brzo padne mrak, a struju nismo imali. Učila sam pod svećom jer često sedam za knjigu tek kada dođem iz njive. Trudim se jako jer me samo škola može spasiti od ovog siromaštva, priča Marija i dodaje kako su zimi svi članovi porodice živeli u jednoj sobi u kojoj je baka bila zadužena da loži šporet.

Kaže kako joj je pored učenja, najteže padalo kupanje po hladnoći, ali i vođenje lične higijene. Svi su morali da izađu kada se ona sređivala. Za njene probleme niko nije znao, osim njene najbolje prijateljice iz sela.

Uprkos problemima, Marija je bila i ostala večiti optimista iako njena porodica nije imala nikakve prihode, a nemaju ni imanje.

Na svu muku, ova porodica je imala račun za struju koji je iznosio 80.000 dinara, a brojilo se vodilo na dedu.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Duca ipak ima lepe vesti. Zahvaljujući dobrim ljudima, ali i posebno jednom čoveku, ovoj porodici je došao kraj mukama. On im je vratio osmeh na lice.

Za katastrofalne uslove ove devojčice saznali smo od njene komšinice, nakon nekoliko uzaludnih pokušaja da za ovu porodicu u Donjem Vidovu sama obezbedi pomoć. Uspeli smo da samo za jedan dan obezbedimo PVC stolariju, kompletan nameštaj, javili su se majstori koji će kuću besplatno da renoviraju, a mi da nabavimo materijal. Vlasnik knjižare pokloniće Mariji udžbenike, a jedna žena slaće joj svakog meseca po 50 evra. Na račun udruženja stigle su i prve uplate. Novac je neophodan najviše da se plate dugovi za struju i obezbedi priključak - ističe Duca Stanković, inicijator akcije.

Pored pomoći dobrih ljudi, čovek pod imenom Baja, inače vlasnik firme "NIPS", odlučio je da Mariji pokloni kompletan materijal za novu kuću.

U prevodu, Marija će konačno imati dom koji zaslužuje i više se neće "dovijati" kako da se tušira, greje ili uči.

Ovoj porodici će ipak "svanuti" nakon godina i godina pukog preživljavanja.

foto: Printscreen

Ukoliko i vi želite da pomognete, pridružite se akciji paraćinskog udruženja. Donatori sredstva mogu uplatiti na račun UG "Paraćin - mali grad veliko srce": 205-0000000265615-98.

foto: Privatna arhiva

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.