ZAJEČAR JE POZNAT PO ZNAMENITIM ČESMAMA: Ovo svaki posetilac ovog divnog grada mora da zna
Česma na Trgu Oslobođenja, Foto: Filip Plavčić

istorijat

ZAJEČAR JE POZNAT PO ZNAMENITIM ČESMAMA: Ovo svaki posetilac ovog divnog grada mora da zna

One se nalaze gotovo u svakom delu grada, a ističu se svojom lepotom, istorijskom i umetničkom vrednošću

Objavljeno:
Jovana Korica

Grad Zaječar poznat je, između ostalog, po velikom broju česmi sa vodom za piće. One se nalaze gotovo u svakom delu grada, a ističu se svojom lepotom, istorijskom i umetničkom vrednošću.

U nastavku vam predstavljamo samo neke od njih:

Česma na Trgu Oslobođenja

Česma na Trgu oslobođenja (česma na Skveru) najstarija je česma u Zaječaru. Napravljena je po uzoru na Spomen česmu, a postavljena je 1994. godine na ovo mesto.

foto: Turistička organizacija Zaječar

Ova česma prvi put je izgrađena u 19. veku i više puta je premeštana. Početkom 20. veka nalazila se na približno istom mestu kao i današnja. Od 1927/28. do 1960. godine nalazila se ispred današnjeg Opštinskog suda, kada je na njenom mestu postavljena fontana „Majka i dete". Krajem 19. veka voda je do centra Zaječara (tada Velike pijace, a danas Trga oslobođenja) i do ove česme dovođena sa Kraljevice. Početkom 20. veka za ovu česmu je iskopan i prvi arterški bunar u Zaječaru.

1994. godine napravljena je kopija stare česme i postavljena je u centar Zaječara (na Skveru).Na česmi su uklesane godine – 1833. Kada je Timočka krajina pripojena Srbiji, 1876. godina Prvog srpsko-turskog rata, 1878. kada je proglašena nezavisnost Kneževine Srbije, 1885. godina srpsko-bugarskog rata i 1994. kada je podignuta nova česma.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Nakon postavljanja bunarske konstrukcije do 274 metra konstatovan je subarteski nivo na 0.50 metra od nivoa terena, te je postavljena pumpa koja je ubrzo prestala sa radom. Po prestanku rada pumpe, česma je priključena na gradski vodovod.

Česma "Zelengora"

foto: Turistička organizacija Zaječar

Česma "Zelengora" dobila je naziv po istoimenoj kafani. Sudeći po navodima u literaturi, posvećenoj istorijatu grada Zaječara, ova česma izgrađena je pre Prvog svetskog rata.

Njena konstrukcija najpre je bila betonska, a tokom četvrte decenije 20. veka uklonjena je i na njeno mesto postavljena je nova metalna konstrukcija koja i danas postoji. U februaru 2015. godine česma je presušila, no voda sa nje opet je potekla 18. marta iste godine.

Markova česma

foto: Turistička organizacija Zaječar

- Zadužbina Marka C. Petkovića trg. iz Zaječara. Markova česma pronađena 24. novembra 1934. god. Dubina vode 212 metara - piše na granitnoj ploči jedne česme u Zaječaru, koja je ujedno i zadužnina.

Nakon izgradnje česma je imala dva mesta za točenje, jedno u dvorištu porodične kuće (današnja Matična biblioteka “Svetozar Marković”) njenog zadužbinara Marka C. Petkovića, a drugo, za potrebe građanstva, u sastavu ograde, sa lulom prema ulici.

Danas, česma u dvorištu biblioteke nije u funkciji, dok je onaj drugi deo okrenut prema ulici ostao nepromenjen. Markova česma, ujedno je jedna od najpopularnijih česmi u Zaječaru, naročito među đacima dve osnovne škole koje se nalaze u neposrednoj blizini. Izdašnost česme je tokom godina opadala, tako da danas beleži minimum od svog nastanka i jedna je od najugroženijih česama u gradu.

Tackova česma

foto: Turistička organizacija Zaječar

Tackova česma podignuta je 1935. godine za vreme mandata predsednika Gojka Ničića, a pod rukovodstvom inžinjera Jovana Jovanovića. Dubine je 193 metra.

Naziv je dobila po ugostiteljskim objektima koji su se nalazili u njenoj neposrednoj blizini (Tackova kafana i hotel, Neškova kafana).

Početkom osamdesetih godina drastično se smanjila izdašnost česme, pa je taj problem rešen tako što je mesto samoizliva ukopano približno 1,5 metar u odnosu na kotu terena. Česma se nalazi na malom uređenom trgu i jedna je od omiljenih česama na kojoj se okupljaju mladi. Za Tackovu česmu vezana je urbana legenda da je krajem devedesetih godina u njenom neposrednom okruženju živelo šestoro ljudi starijih od 100 godina, a koji su isključivo pili vodu sa ove česme.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.