NAJVEĆA EKOLOŠKA KRIZA IKADA POGODILA IVANJICU: Mazut se izlio u reku! VODA NE SME DA SE KORISTI
U Ivanjici proglašena vanredna situacija zbog izlivanja mazuta, Foto: Nemanja Pančić

stravično

NAJVEĆA EKOLOŠKA KRIZA IKADA POGODILA IVANJICU: Mazut se izlio u reku! VODA NE SME DA SE KORISTI

U utorak se u slivu ove reke pojavila ogromna crna mrlja

Objavljeno: 15:12h

Usled izlivanja mazuta u reku Moravicu u Ivanjici je proglašena vanredna situacija, zagađen je kompletan vodotok nizvodno mesta izlivanja, a građani su upozoreni da ne koriste rečnu vodu, ne pune njome bunare ili polivaju bašte. Iz opštine kažu da se Ivanjica suočava sa najvećom ekološkom katastrofom ikada.

U utorak se, naime, u slivu ove reke pojavila ogromna crna mrlja za koju je kasnije utvrđeno da dolazi iz rezervoara Zavoda za rehabilitaciju. Ovakva situacija na Moravici u Ivanjici ugrožava slivove reka nizvodno od Ivanjice, u Arilju, Požegi i Čačku, a kako je izjavio zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, mazut je već daleko otišao.

- Posledica će biti, jer mislim da je ovo najveća ekološka katastrofa koja je ikada pogodila Ivanjicu. Regaovali smo koliko smo brzo mogli - rekao je za Mitorivć za "Info ligu".

Kako je na zalihama bilo oko 75 tona mazuta čije oticanje nikako nije moglo biti zaustavljeno, u pomoć su stigli ljudi iz Sektora za vanredne situacije i Srbija voda. Tako je tokom noći preostali mazut pretočen u tri cisterne, a na reku su postavljene zaštitne mreže.

Mazut cureo dva dana

- Taj mazut je izgleda cureo već dva dana, mi smo reagovali odmah po prijavi, ali nismo uspeli brzo da ustanovimo otakle tačno dolazi. Kada smo otkrili da je reč o rezevoaru, odnosno cisterni, Zavoda za rehabilitaciju koja se nalazi ukopana u zemlju i gde je bilo 75 tona mazuta, pokušali smo da zaustavimo curenje, ali je to bilo nemoguće - kaže Mitrović i dodaje da su nakon svih ovih saznanja odreagovali što su brže mogli, proglasili vanrednu situaciju i pozvali u pomoć republičke službe.

Nakon što je preostali mazut pretočen u tri cisterne koje su stigle iz Uba, on je dalje odvežen u Čačak i Užice.

Radnici "Srbija voda" postavili su zaštitne mreže da bi zaustavili dalje oticanje mazuta niz reku Moravicu I pristupili čišćenju naftne mrlje.

Jovana Rašeta, glavni inžinjer za zaštitu voda JP ‘’Srbija vode’’, kaže da su reagovali odmah po prijavi i pozivu lokalne samouprave Ivanjica.

Posledice još nepoznate

- Izvršićemo uzorkovanje vode nakon čega ćemo oceniti koliko je nizvodno otišla ta naftna mrlja. Onda ćemo moći da postavimo druge delove plutajuće brane na nizvodnim profilima kako bi se svi delovi tog otpadnog materijala mogli zaustaviti i očistiti. Trenutno ne možemo da kažemo kakve su posledice dok ne izvršimo kompletne analize - kaže Rašeta.

Kako je jedan deo naftne mrlje otekao niz reku na vreme su upozorene nadležne službe iz Arilja, Požege I Čačka da prate situaciju.

Načelnik higijensko-epidemijološke službe Doma zdravlja Ivanjica, dr milorad Dramićanin, kaže da su reagovali na vreme i upozorili sve institucije.

Ne koristite rečnu vodu

- Velika količina mazuta se izlila u reku Moravicu tako da je kompletan vodotok nizvodno od Doma zdravlja zagađen. Savetujem svim stanovnicima nizvodno da ne koriste rečnu vodu, ne pune istom bunare ili polivaju baste - upozorava kaže Dramićanin.

Ovo je, kako je istakao, veliki problem za Ivanjicu, ali i ceo region.

- Zavod za javno zdravlje je obavešten pa se nadam da neće doći do nekih ozbiljnijih posledica po ljude. A šteta po riblji fond i živi svet u Moravici sigurno je napravljena - kaže Dramićanin.

Voda za piće prerađuje se uzvodno i bezbedna je

Voda sa gradskog vodovoda u Ivanjici potpuno je ispravna za piće, saopštili su jutros iz JKP ‘’Ivanjica’’. Naime fabrika za preradu nalazi se uzvodno, kilometrima daleko od naftne mrlje tako da nema nikakve opasnoti od zamućenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Infoliga/Beba Bojović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.