DODATNI TROŠKOVI RAZVODA! Da li ste znate da ćete za ovo platiti 8.000 dinara?
Razvod, Foto: Profimedia

čuvajte brak

DODATNI TROŠKOVI RAZVODA! Da li ste znate da ćete za ovo platiti 8.000 dinara?

Ako se zahtev za promenu prezimena podnese u roku od 60 dana od kada se razvedu, sve što bivši supružnici treba da urade jeste da kod matičara popune izjavu o promeni prezimena

Objavljeno:

Ukoliko jedan od supružnika koji se razvode nosi prezime drugog, a prema običajima u Srbiji, uglavnom je to žena, moguće je da je odluka o vraćanju svog prezimena košta i nerava i novca. Od "čekanja u redu" u različitim ustanovama, do plaćanja taksi koje ukupno mogu iznositi i više od 8.000 dinara, koraci su koji čekaju osobu koja menja prezime nakon braka.

Troškovi razvoda su jedan od razloga zašto mnogi parovi odustaju od formalnog prekida braka i nastavljaju život zajedno, ali ukoliko ipak odluče da se razvedu zvanično, postoje troškovi koji mogu uslediti i nakon same procedure razvoda. Iz matične službe tvrde da se zahtev za promenu prezimena može podneti uvek, ali ukoliko se podnese nakon dva meseca od dana pravosnažnosti presude o razvodu braka, potrebno je znatno više i dokumenata, ali i novca.

Ako se zahtev za promenu prezimena podnese u roku od 60 dana od kada se razvedu, sve što bivši supružnici treba da urade jeste da kod matičara popune izjavu o promeni prezimena. Međutim, muke nastaju ako taj period prođe. Od dugotrajnog čekanja u redovima, do raznih taksi koje uglavnom "izađu" na oko 1.000 dinara, nije ni čudo što se mnogi odlučuju da ipak zadrže prezime koje su već jednom menjali.

foto: Profimedia

Može se reći da tek kada se prezime promeni u matičnoj službi "počinju procesi i rad". Zbog promene prezimena potrebno je platiti vađenje nove lične karte, pasoša, vozačke dozvole, karte za prevoz, zdravstvene kartice, zatim su tu i kartice računa u banci, dok je ukoliko osoba ima kredit ili neku drugu obavezu, potrebno izmeniti i te podatke.

Recimo, za promenu prezimena na ličnoj karti potrebno je da se najmanje 15 dana nakon dana stupanja promene podnese zahtev za izdavanje nove karte. Za to je potrebno imati prethodnu ličnu kartu i dokaz o uplati nešto više od 1.200 dinara. Za promenu pasoša situacija je slična što se podnošenja dokumenata tiče, osim što ne postoji rok za promenu. Ipak, treba znati da se isti ne može koristiti ukoliko je prezime promenjeno. Za ovo treba uplatiti 3.600 dinara takse. Ukoliko je supružnik koji menja prezime i vozač, moraće da promeni i vozačku dozvolu. Za to će morati da spremi oko 800 dinara za takse.

Ne treba zaboraviti ni podatke u vlasničkom listu ako je bivši supružnik vlasnik nepokretnosti ili vozila. Ti podaci se takođe menjaju po zahtevu stranke, tako da je i tu potrebno "čekati u redu", ovoga puta u Katastru. Za podnošenje tog zahteva takođe treba uplatiti taksu, a ukupno za ovaj potez treba pripremiti 870 dinara.

foto: Profimedia

Većina ljudi plaća račune za mobilni i fiksni telefon, tako da su i tu obaveze oko promene prezimena. Naravno, tu je i promena imena vlasnika u računima za komunalne usluge, struju, gas i kablovsku televiziju, zatim provere promene upisa u Birački spisak i zakonom propisane promene imena na poštanskom sandučetu i u spisku stanara Kućnog saveta ukoliko osoba živi u stambenoj zgradi.

Inače, prema procenama, broj onih koji u Srbiji uzimaju ženino prezime raste – 2004. godine bilo ih je 76, deset godina kasnije 114, a u 2018. godini 136. Prošle godine je u Srbiji razvedeno 9.995 brakova, i to je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za 7,9 odsto više nego prethodne godine. Prosečno trajanje razvedenog braka u 2018. godini bilo je 13,6 godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.