KOJA DECA IMAJU PRAVA NA BESPLATNE UDŽBENIKE? Ovo interesuje SVE RODITELJE U SRBIJI
Ovo interesuje SVE RODITELJE, Foto: Nebojša Mandić

POMOĆ ZA MALIŠANE

KOJA DECA IMAJU PRAVA NA BESPLATNE UDŽBENIKE? Ovo interesuje SVE RODITELJE U SRBIJI

U poslednje četiri godine 2,5 milijardi dinara Vlada je izdvojila za besplatne udžbenike

Objavljeno: 13.08.2019. 12:29h
  • 1

Besplatne udžbenike dobiće i ove godine oko 84.000 učenika, rekla je za Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete. U proseku se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica, a veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom, istakla je pomoćnica ministra.

Deci sigurno nije do razgovora o školi, ali roditeljima i nastavnicima je već vreme. O kupovini udžbenika razmišlja se uveliko. Rodtelji imaju svoju računicu, a škole i Ministarstvo prave svoju. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 učenika. Sada se ulazi u finalni obračun.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete kaže da se oslanjaju na podatke koje im dostavljaju škole. Istakla je da je informaciona baza "Dositej" još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koji se propisani zakonom da bi deca ostvarila pravo na besplatne udžbenike.

- Mi smo prikupili podatke, za sada imamo oko 84.000 učenika, dakle brojka je u okviru prošlogodišnje, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer dešava se da roditelji naknadno dostave. Nabavimo i oko 10 odsto više za biblioteke u slučaju da dođe do toga da roditelj iz nekog razloga nije na vreme aplicirao u svojoj školi - onda ima mogućnost da uzme iz školske biblioteke - objasnila je Nedeljkovićeva.

Prema njenim rečima, njihov posao je da urade javnu nabavku, da kasnije izdavači dostave školama, a škole roditeljima. Govoreći o tome šta je potrebno ispuniti da bi se dobio besplatan udžbenik, Nedeljkovićeva kaže da je zakonom o osnovama sistema regulisano pravo da ovo mogu da rade, a Vlada je opredelila sredstava u budžetu. Prema njenim rečima, u poslednje četiri godine 2,5 milijardi dinara Vlada je izdvojila za besplatne udžbenike.

- Od 86.000 porodica, odnosno dece koja su korisnici tih udžbenika, u proseku vidimo da se smanjuje broj iz socijalno ugroženih porodica - vidimo blago smanjenje i ako je to pokazatelj da ima u Srbiji manje socijalno ugroženih, onda smo mi presrećni, veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom - istakla je ona.

Podseća da je od 2016. kada je Mladen Šarčević došao na mesto ministra, odluka o dodeli besplatnih udžbenika proširena za kategoriju porodica sa više dece. Od toga prvo dvoje dece moraju biti uključeni u sistem obrazovanja, ističe ona. Istakla je da oko 45.000 dece po tom osnovu koristi te udžbenike.

Govoreći o tome ko sve ima pravo, Nedeljkovićeva kaže da su to deca koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, primaoci socijalne nadoknade.

- Druga kategorija su višečlane porodice od kojih prvo dvoje dece mora biti u sistemu školovanja i imamo decu koja se obrazuju po posebnom programu, za koju su obezbeđeni prilagođeni udžbenici, to su deca sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom - rekla je pomoćnica ministra.

 

Kako kaže, udžbenci se prilagođavaju u skladu sa njihovim potrebama, da li je to Brajevo pismo, da li je uvećan font.

Govoreći o digitalnim udžbencima, Nedeljkovićeva kaže da će svi učenici prvog razreda osnove škole dobiti besplatno digitalne sadržaje, što je značajan podatak.- Omogućavamo školama da takvoj deci budu dostupni računari koje mogu da koriste - rekla je Nedeljkovićeva.

Dodaje da 500 škola u Srbiji od 1.270, koliko ih ima ukupno, imaju projekat "povezanih škola", a uslov je bio da je obezbeđen internet i da su škole računarski opremljene.Svi učenici drugog, petog i šestog razreda će dobiti besplatne udžbenike, naravno i prvog, rekla je Nedeljkovićeva.

Istakla je da digitalni udžbenci prate nove nastavne planove i programe u školama i idu u korak sa reformom. Ukazala je da je ministar prosvete imao kontakte sa gradonačelnicima kako da i lokalne samouprave mogu da daju svoj doprinos.

Navela je primer Novog Sada, gde je gradonačelnik odlučio da svim svojim sugrađanima obezbedi bespaltne udžbenike, što znači da će u tom gradu deca imati te udžbenike.

- Imamo ugovore sa donatorima, sa kompanijama koje poklanjaju paketiće, deo školskog pribora. Imao primer lokalne samoprave koja je sjajno organizovala nabavku udžbenika preko đačkih zadruga gde su roditelji mogli da obezbede besplatan školski pribor - kaže pomoćnica ministra.

- Zakoračili smo u ozbiljan proces promena malo transparentnijeg nabavljanja, a samim tim i upravljanja tržištem, odnosno nekom vrstom kontrole i cene kompleta - rekla je Nedeljkovićeva.

- Pred nama je period kada će roditelji moći da odahnu, za dve do tri godine zbog besplatnih digitalnih udžbenika i ako dođemo do situacije da digitalni udžbencii u velikoj meri zamene štampane, onda smo uradili pravu stvar - zaključila je Nedeljkovićeva.

Bonus video: 

(Espreso.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media