JUTROS U 11 IZMERENO 34 STEPENI, ali se zbog velike vlage čini KAO DA JE 41! Postoji još jedna dodatna OPASNOST
Postoji još jedna dodatna OPASNOST, Foto: EPA/JULIO MUNOZ

AU!

JUTROS U 11 IZMERENO 34 STEPENI, ali se zbog velike vlage čini KAO DA JE 41! Postoji još jedna dodatna OPASNOST

Dakle, ne očekujte rashlađenje čak ni sutra u jutranjim satima, već spremite klima uređaje, ventilatore i druge načine na koje možete da se rashladie

Objavljeno: 12.08.2019. 12:39h
  • 2

Da je pred nama najtopliji dan u 2019. godini najavljuje i podatak da je već u 11.00 časova, prema merenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperatura u prestonici 34 stepena! Naravno, to je ona koja se zvanično meri, u zaklonjenim delovima a ne na suncu, na dva metra od tla... I to u Karađorđevom parku.

 

Da li će 2019. biti najtoplija godina u istoriji?

Dodatni problem predstavlja i prilično visoka vlažnost vazduha od 41 posto, pa od pomoći nije ni južni vetar koji duva brzinom od tri metra u sekundi, pošto je subjektivan osećaj kao da je trenutno, verovali ili ne, čak 41 stepen!

Podsetimo, meteorolozi su za danas najavili u Beogradu 37-38 stepeni. Zvaničnih. A subjektivno...

Ipak, ako je za utehu, ovo definitivno neće biti ni najtopliji 12. avgust, ni neki drugi avgustovski dan u istoriji Beograda. Naime, najtopliji avgustovski dan svih vremena, bio je baš 12. u mesecu i to pre skoro jednog veka - 1921. godine. Tada je živa u termometru dostigla 41,8 stepeni!

Ono što je sigurno, ovaj 12. avgust biće najtopliji dan u srpskoj prestonici u poslednje dve godine. Naime, ni ovog leta, a ni tokom prošle 2018. godine nismo imali nijedan dan u kojem je živa u termometru dostigla 35. podeok.

Opasnost od visokog UV zračenja

Beograđani bi posebno trebalo da budu oprezni pošto je, kako stoji na sajtu Grada Beograda i Zavoda za javno zdravlje, vrednost UV indeksa veoma visoka i nalazi se u crvenoj zoni. I zato su izdate sledeće preporuke:

UV zračenje veoma visoko

* minimalno direktno izlaganje suncu u periodu između 10 i 16h.

* ako ste na otvorenom, boravite u hladovini, nosite odeću od prirodnih materijala koja pokriva što veću površinu tela, šešir širokog oboda i naočare sa staklima koja blokiraju UV zračenje.

* na kožu, a naročito na kožu otkrivenih delova tela, nanosite u debljem sloju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30+ na svaka 2 sata, čak i tokom oblačnih perioda

* obratite pažnju na svetle površine, kao što su pesak i voda, koje reflektuju UV zrake, odnosno sa čijih površina se odbijaju UV zraci i time povećavaju izloženost.

 

Tokom noći temperatura neće pasti ispod 25

Međutim, ako mislite da će vam biti lakše kada u kasnim poslepodnevnim satima zađe sunce, to će biti samo delimično tačno. Naime, čeka vas jedna duga, teška i vrela noć, takođe verovatno najtoplija ove godine.

Prema prognozama meteorologa u toku noći temperatura neće pasti ispod 25 stepeni, a kao tropske noći se računaju sve one sa 20 i više stepeni.

Dakle, ne očekujte rashlađenje čak ni sutra u jutranjim satima, već spremite klima uređaje, ventilatore i druge načine na koje možete da se rashladite.

Bonus video: 

(Espreso.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media