NADA MACURA OPET POBEDILA! Top 6 SLOJEVITIH saveta za vrele dane
Nada Macura, Foto: Marina Lopičić

ZNA ŽENA

NADA MACURA OPET POBEDILA! Top 6 SLOJEVITIH saveta za vrele dane

Veoma je važno da tako postupite

Objavljeno:

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura biti od 34 do 38 stepeni, a paklene vremenske prilike trebalo bi da potraju do srede, kada se u većini krajeva očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina.

Kardiolog dr Nada Macura navodi da bi oni kojima sunce i vrućine ne prijaju mogli da imaju i zdravstvenih poteškoća, a da se one mogu izbeći praćenjem jasnih smernica.

- Do deset časova treba uraditi sve kućne poslove i spremiti lagani ručak. Hronični bolesnici sa hipertenzijom nikako ne bi trebalo da izlaze napolje do 17 časova i oni bi morali da mere redovno pritisak kako bi na vreme reagovali ako postoje velike oscilacije. Treba da unosite tečnost i kada niste žedni jer kada ožednite, to je već znak da ste dehidrirali - kaže dr Macura.

Međutim, naša sagovornica objašnjava da ovaj savet ne važi za bolesnike koji imaju probleme sa srčanim mišićem jer se kod njih tečnost zadržava u telu.

- Oni koji imaju slabo srce, za razliku od ostalih, ne bi trebalo da preteruju sa tečnošću, već da je piju umereno. Takođe, važno je da klima-uređaj radi na temperaturi koja je deset stepeni niža u odnosu na spoljašnju. Tokom noći obavezno treba isključiti klimu i otvoriti prozore kako bi u prostoriju ušao svež vazduh - navodi Macura.

Uputstvo za vrele dane:

- Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti

- Ne ostavljajte decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima

- Tuširajte se u rashlađenoj vodi

- Boravite u hladu

- Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala i svetlih boja

- Izbegavajte alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.