SRPSKI STUDENTI NEĆE MOĆI U INOSTRANSTVO?! Naši NAJTALENTOVANIJI AKADEMCI su ozbiljno ugroženi!
Ilustracija, Studenti, Foto: Damir Dervišagić

da li je moguće?

SRPSKI STUDENTI NEĆE MOĆI U INOSTRANSTVO?! Naši NAJTALENTOVANIJI AKADEMCI su ozbiljno ugroženi!

Prepreke za najtalentovanije studente!

Objavljeno: 19:57h

Srbija bi uskoro mogla da ostane bez mogućnosti međunarodne razmene studenata tehničkih i prirodnih nauka jer nacionalni odbor IAESTE nema 20.000 evra da plati dug za trogodišnju članarinu svetskoj asocijaciji..

Razlog za to krije se u činjenici što ova neprofitna organizacija već godinama ostaje bez novca iz budžeta Vlade Srbije i to zato što zakon nije precizno definisao koje ministarstvo treba da finansira njihov program, prosvete ili omladine i sporta. Dok se to ne reši nekim novim propisom ili pak dobrom voljom, sve je izvesnije da ako se ne namiri dug do kraja godine ostanemo ispred vrata jedne od najuglednijih svetskih organizacija studenata. To praktično znači da bi nakon 68 godina srpski najbolji studenti i doktoranti sa državnih fakulteta bili uskraćeni za mogućnost usvršavanja u inostranstvu.

A nije ih malo jer preko ove organizacije godišnje na najprestižnije univerzitete i kompanije u svetu odlazi njih 300. Neće samo oni biti na šteti već i 250 akademaca iz 50 država, koliko godišnje dolazi u Srbiju kako bi proširili svoja znanja i praksu na našim visokoškolskim ustanovama, Institutima, ali i firmama. Da do toga ne bi došlo, a dok se sistemski ne reši ovaj problem, odnosno zakonom definiše ko finansira program ove organizacije, država bi trebalo da nađe način da obezbedi 20.000 evra da ne bi ostali bez članstva. Taj iznos je mali, a bruka koja bi nastala za državu ako se ne nađe bila bi velika, tvrdi izvor iz Ministarstva sporta.

- Pare se daju za sve i svašta a za najbolje studente nema. Najtragičnije je što te ljude niko nije želeo ni da sasluša ili pak da im odgovori na brojne pozive i dopise koje su upućivali. IASTE ima pravo da dobije pare jer postoji program oko međunarodne razmene studenata. Ako se desi da Srbija bude isključena iz međunarodne asocijacije, onda bi neko u ovoj državi trebalo da preispita kako se troši novac građana Srbije i po kom principu se deli - navodi sagovornik.

Dragan Vukićević, direktor IAESTE Srbija, potvrđuje za "Blic" da nam preti suspenzija iz ove međunarodne suspenzije, ali se nada da to država neće dozvoliti.

- Mislim da uz malo dobre volje ova kriza može da se reši jer je reć o strukovnoj organizaciji koja za državu od osnivanja ima poseban značaj. Naš glavni problem poslednjih godina je obezbeđivanje stalnih finansijskih sredstava iz budžeta za finansiranje naših aktivnosti i programa, koja se kreću od 10 do 15 miliona dinara na godišnjem nivou... Od osnivanja ovog odbora 1951. godine do 2001. godine novac nam je uredno dostavljan iz budžeta. Te 2001. godine ukinut je Republički zavod za međunarodnu naučnu, prosvetnu i kulturnu saradnju, preko koga smo dobijali ta sredstva pa smo od tada zaboravljeni. Sredstva smo dobijali sporadično, najčešće od Ministarstva prosvete, u zavisnosti od razumevanja ljudi koji su shvatali značaj naših aktivnosti za državu i naše studente. Međutim, poslednjih godina nam je objašnjeno da je međunarodna razmena studenata u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta. Pokušali smo da sa njima stupimo u kontakt, ali to nam nije uspelo jer niko tamo nije bio raspoložen - navodi Vukićević.

On dodaje da se nada da će se naći način da se isprave zakonske nedorečenosti.

- Drugim rečima, da se sistemski reši ko finansira program međunarodne razmene studenata. To traži vreme, koje nam curi jer mi zbog duga za članarinu za poslednje tri godine prema međunarodnoj asocijaciji, na narednoj generalnoj konferenciji možemo da budemo suspendovani. To bi bila velika šteta jer u svetskoj organizaciji Nacionalni odbor IAESTE Srbije zauzima veoma značajno mesto koja se po kvalitetu studenata i obimu razmene nalazi na petom mestu, među stotinak zemalja. To bi bio presedan jer i u periodu izolacije naše zemlje IASTE je bio jedini prozor u svet za mlade. Zbog dugogodišnjih dobrih veza u internacionalnoj asocijaciji 1992. godine bili smo izuzeti od sankcija pa se razmena studenata nesmetano odvijala. Zato se nadamo da postoji način ili dobra volja da se problem prevaziđe i obezbede bar tih 20.000 evra za članarinu jer u suprotnom može nam se desiti da kaznimo naše najbolje studente, koji se besplatno usavršavaju u svetu - kaže Vukićević.

Bez komentara iz Ministarstva

Iz Ministarstva omladine i sporta nisu odgovorili na pitanje, da li ima dobre volje i zašto nisu primili ljude iz IAESTE Srbija i pokušali da reše problem bar oko članarine. I u Vladi Srbije bez odgovora.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.