MA, NE DAMO BRE NI PEDALJ KOSOVA! SRBIJA NEMA BOLJEG PRIJATELJA OD PUTINA: Šok intervju Emira Kusturice
Emir Kusturica i Vladimir Putin, Foto: Marina Lopičić, Ap/Alexei Nikolsky

o odnosima srbije i rusije

MA, NE DAMO BRE NI PEDALJ KOSOVA! SRBIJA NEMA BOLJEG PRIJATELJA OD PUTINA: Šok intervju Emira Kusturice

Kako kaže, dobar deo života je proveo radeći i svaki dinar zarađeni sproveo u destinaciju, a onda se prebacio na Andrić grad

Objavljeno:

Kusturica smatra da su nam Rusi uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek i bili prijatelji.

- Mora da se odvoji moja lična ideja i politika. Ja im ne bih dao ni pedalj, kao što sam rekao to je najveća pljačka u 20. veku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da verujemo da je tzv. Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina - kaže reditelj Emir Kusturica.

- Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju. Ako gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Ja mislim da je pravo rešenje ono što je u Južnoj Americi odredio predsednik Urugvaja Muhika – rešenje je u traženju rešenja. Mi imamo situaciju gde oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati tzv. Kosovo i dati im stolicu u UN.

Kusturica smatra da su nam Rusi uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek i bili prijatelji.

- 1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo 1.000 Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je trebao kredit Britanci su nas ucenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvek bili saveznici, što ne znači da su nam uvek bili prijatelji.

Nikad nisam bio protiv Zapada, kaže Kusturica i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primeni sve ono što je tamo naučio.

- Važno je biti svoj a ta cena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku.

Kako kaže, dobar deo života je proveo radeći i svaki dinar zarađeni sproveo u destinaciju, a onda se prebacio na Andrić grad.

- Onda sam nailazio na razna spoticanja, kulturna politika se vodi bez obzira što novca nema, samo što ja u tom procesu nisam učestvovao, sem jednog ministra koji me je molio da uzmem pare za "Život je čudo". To su tako ti tipovi koji su od mene hteli da naprave velikog neprijatelja i uspevaju u tome, nerazumna je ta mera u kojoj se ponašaju kao da sam ja izneverio neku mladu, normalniji uslovi bi doveli i do normalnijeg diskursa.

Abdulah Sidran je izjavio da je Emir Kusturica nastradao još 1994. kao i da ga menja dvojnik po imenu Pantelija Milisavljević.

- On to osvežava što mu je džep prazniji i što je veći kokuz on se mene seti, njegovo sećanje je manje važno od toga da ja živim na brdu i u vazdušnoj banji delujem kao čovek koji nije nastradao, jer da jesam, on ne bi mogao da dođe kod mene da mi traži lovu za operaciju katarakte.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.