NAPUSTIO SRBIJU ZBOG UBISTVA, PA POSTAO SLAVNI KUVAR: Ko je Slaviša Karabašević, uhapšen na Krimu?
Slaviša Karabašević, Foto: Kompromat.ru

FILMSKA PRIČA

NAPUSTIO SRBIJU ZBOG UBISTVA, PA POSTAO SLAVNI KUVAR: Ko je Slaviša Karabašević, uhapšen na Krimu?

Slaviša Karabašević uživao u medijskoj pažnji dok ga je tražio Interpol. Poznanicima pričao da ga Srbija goni kao patriotu koji je učestvovao u ratovima devedesetih

Objavljeno:

Hapšenje Slaviše Karabaševića (49) u Sevastopolju zbog ubistva u Požarevcu 2002, šokiralo je mnoge u tom gradu na Krimu, jer se Srbin proslavio kao vlasnik restorana, a svoje poznanike je ubedio da ga srpsko pravosuđe progoni kao patriotu koji je branio Kosovo i Krajinu! Niko od njegovih gostiju i poznanika nije znao da se on nalazio na Interpolovoj poternici i da je osuđen na devet godina zatvora.

Sud u Sevastopolju je Slaviši u utorak odredio ekstradicioni pritvor od 40 dana, a u sredu su ruske vlasti obavestile naš konzulat u Moskvi. Očekuje se da će on najkasnije do sredine decembra biti prebačen u Srbiju.

Kako saznajemo, Karabašević ne samo da se svih ovih godina nije skrivao, već je voleo publicitet i rado se slikao za medije u Sevastopolju, koji su ga veličali kao vrhunskog ugostitelja. Zbog toga su listovi na Krimu dali veliki publicitet njegovom hapšenju.

Ruski mediji pišu da je Karabašević rođen na Kosovu i da je učestvovao u ratu devedesetih. Interesantno je da se sada preko društvenih mreža javljaju njegovi poznanici i traže da se Srbin oslobodi i da ga vlasti ne izruče Srbiji. Tako predstavnik organizacije "Sevastopoljska alternativa" Viktor Kiseljov moli da se Karabaševiću da politički azil. Iako je sud naveo da je on ubio čoveka u Srbiji, njegovi prijatelji govore da će da mu sude jer je "ratovao protiv kosovskih separatista". Tu priču je medijima potvrdila i Karabaševićeva sadašnja žena.

foto: Kompromat.ru

Slaviša je u Sevastopolju bio vlasnik restorana "Le Slaviš" u centru grada, a navodno je kod njega često dolazio bivši gubernator Sevastopolja. U Dnjepar u Ukrajinu je stigao 2007. kod svoje druge žene, a kasnije se prebacio u Sevastopolj.

Slaviša Karabašević (49) iz Požarevca uhapšen je 5. avgusta po poternici Interpola, zbog ubistva i prevare koje je počinio pre 17 godina. On je pred Višim sudom u Požarevcu, u januaru 2018. godine, osuđen u odsustvu na devet godina zatvora jer je u julu 2002. ubio nemačkog državljanina Elvisa Žeželja (30).

Reč je o jedinstvenoj kazni, jer je optuženi za ubistvo osuđen na osam godina, a za prevaru na godinu i po zatvora. Pošto se on nalazio u bekstvu od juna 2005. godine, kad je pušten iz pritvora, za njim je raspisana međunarodna poternica.

Prema navodima optužnice Višeg javnog tužilaštva, optuženi je Žeželja usmrtio ispalivši mu u glavu i telo pet hitaca iz pištolja "duga devetka", u ataru sela Melnica kod Petrovca na Mlavi. Nakon toga, on je nazvao Elvisovog prijatelja M. K. koji živi u Nemačkoj, i saopštio mu da je ovaj uhapšen, pa treba da mu pošalje 7.000 evra za angažovanje advokata. Pošto je dobio taj novac i potrošio ga, on je osuđen i za prevaru.

Optuženi je pred sudom 2003. oslobođen krivice, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. U junu 2005. godine pušten je iz pritvora i od tada je u bekstvu. Pretpostavljalo se da je pobegao u inostranstvo, pa je za njim raspisana međunarodna poternica.

Lokalnim novinarima je Slaviša pričao kako je počinjao da peče ugostiteljski zanat u Nemačkoj tako što je prvo prao suđe u restoranu koji je imao tri "Mišlenove" zvezdice. Ali, kako tvrdi, kad je poznati kuvar Vitcigman probao pre 30 godina njegov kačamak sa čvarcima, maslinovim uljem i parmezanom, odmah je primio 17-godišnjeg Srbina kao talentovanog kuvara. Voleo je Slaviša da priča novinarima u Sevastopolju kako se stiče slava upornim radom i da se prema gostima treba odnositi kao prema prijateljima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.