U SRBIJI SE OTVARA CENTAR ZA LEČENJE KINESKOM MEDICINOM: Ovo su detalji!
Ilustracija, VMA, Foto: Filip Plavčić

lepa vest

U SRBIJI SE OTVARA CENTAR ZA LEČENJE KINESKOM MEDICINOM: Ovo su detalji!

Na VMA za primenu akupunkture u lečenju i rehabilitaciji troškove snose pacijenti, a Brdareski naglašava da su cene mnogo niže u odnosu na privatnu praksu

Objavljeno:

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u planu je otvaranje Centra za tradicionalnu kinesku medicinu (TKM).

U septembru je planirano potpisivanje memoranduuma o razumevanju sa kolegama iz Kine, koji će pomoći u opremanju Centra i edukaciji lekara.

Centar će biti otvoren u okviru Klinike za fizikalnu medicinu, a načelnica Trećeg odeljenja doc. dr Zorica Brdareski kaže da je određen prostor za tu namenu, kao i da su svi lekari već od ranije obučeni za primenu akupunkture.

"Kada će Centar biti otvoren ne zavisi samo od nas. Mi bi voleli što pre. Imamo stručni kadar i akupunkturom se bavimo od sedamdesetih godina", kaže Brdareski za Tanjug.

Da bi se bavili akupunkturom u Srbiji, podseća, lekari moraju da prođu dodatnu obuku koja podrazumeva 300 časova teorijske i praktične nastave, posle čega mogu da aplikuju i dobiju dozvolu od Ministarstva zdravlja za bavljenje ovom metodom lečenja.

U Centru će se primenjivati različiti tipovi akupunkture - bodi akupunktura, maksibustija, elektro akupunktura, aurikula akupunktura, skalp akupunktura. Ovi tipovi akupunkture i do sada su se primenjivali na VMA, ali otvaranjem centra moći će masovnije da se primenjuju u boljim uslovima.

Na VMA za primenu akupunkture u lečenju i rehabilitaciji troškove snose pacijenti, a Brdareski naglašava da su cene mnogo niže u odnosu na privatnu praksu.

Procedura je takva da pacijent prvo dolazi na pregled kod lekara da se vidi da li postoje indikacije da se primeni akupunktura i tek ako lekar proceni uključuje se ta grana tradicionalne medicine.

Kod različitih stanja primenjuju se različiti tipovi akupunkture. Moksibustija je metod lečenja koji podrazumeva grejanje određenih tačaka obično pomoću upaljenih štapića jedne posebne vrste trave - mokse. Kinezi moksibustiju rade pacijentima sa degenerativnim reumatizmom leti kako bi prevenirali probleme i bolove koji se obično aktiviraju sa hladnim i vlažnim vremenom u jesenjem i zimskom periodu.

Obično su to pacijenti koji imaju bolove u kolenima ili ramenima, ali i leđima.

Često se primenjuje i aurikulo akupunktura - stimulacija tačaka na ušnoj školjci koja predstavlja naše telo u malom. Svaka tačka odgovara nekom delu našeg tela - ruci, nozi, unutrašnjim organima...

Skalp akupunktura se retko do sada koristila na VMA, a dr Brdareski navodi da se na taj način stimulišu određena polja koja se nalaze iznad moždane kore.

"To se retko koristi. Radila sam je kod nekoliko pacijenata koji imaju cerebralnu paralizu, jer smiruje grčenje mišića", ukazala je ona.

Akupunktura je danas veoma popularna svuda u svetu. Jedna od prvih indikacija za koju su je Amerikanci prihvatili su mučnine nakon hemoterapije.

Pacijentu ne moraju da se daju lekovi koji ublažavaju mučninu već se stimulisanjem određene tačke mučnina smanjuje verovatno smirivanjem centra za povraćanje.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.