BIO JE AVANGARDA, GRADIO CRKVE, IZMIŠLJAO INSTRUMENTE, TAKMIČIO SE U PLIVANJU Umro je Peđa Isus, dobri duh Beograda
Za života je sagradio više od 90 pravoslavnih crkava u Srbiji i svetu, Foto: Printscreen

ODLAZAK SLAVNOG ARHITEKTE

BIO JE AVANGARDA, GRADIO CRKVE, IZMIŠLJAO INSTRUMENTE, TAKMIČIO SE U PLIVANJU Umro je Peđa Isus, dobri duh Beograda

Ristić je bio četvrta generacija diplomiranih arhitekata u porodici po majci

Objavljeno:

Poznati srpski arhitekta, profesor na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju i jedan od osnivača "Medijale", Predrag Ristić, čuveni Peđa Isus, preminuo je u 89. godini.

Za života je sagradio više od 90 pravoslavnih crkava u Srbiji i svetu. U najlepša zdanja koja je on projektovao spadaju crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, Crkva u Apatinu, na Ravnoj gori, Ostrogu, u Gacku, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju...

foto: Printscreen

Ristić je bio četvrta generacija diplomiranih arhitekata u porodici po majci, rođenoj Tabaković. Diplomirao je 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, zasnovanoj na matematičkoj teoriji skupova. Doktorirao je sa najvećom mogućom ocenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom "Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira". Doktorat je nostrifikovan na Beogradskom univerzitetu, a državni ispit je položio 1979. godine.

Bio je član ULUPUDS-a, nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film, prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i Nagradu za životno delo ULUPUDS-a, a često je isticao prvu nagradu princa Čarlsa za projekat Crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, gde je otišao na svečanu ceremoniju.

foto: Printscreen

- Pošto sam imao prolaz u Televiziji Beograd, upadnem u garderobu folklora i nađem jedva ono što mogu da obučem, pantalone iz jednog kraja, pojas iz drugog kraja i prsluk iz trećeg kraja i tako se odenem komplet u narodno odelo - ispričao je Peđa Ristić za "Avant art magazin".

U mladosti je bio sportista, vrstan plivač, osvojio je prvenstvo Srbije 1946. na 200 metara prsno, a tada je i dobio nadimak Isus, o čemu je često pričao.

foto: Printscreen

- Kum je bio inače moj prijatelj budući poznati glumac Severin Bijelić... U ono doba nije mi još rasla brada, ali sam zaista izgledao toliko izmučen i žilav kao da sam malopre skinut sa krsta. Od tada u klubu, na štrafti, u školi, na fakultetu znali su me samo kao Isus i to me prati sve do današnjeg dana - ispričao je u jednom od intervjua.

Sa članovima čuvene umetničke grupe "Medijala" se družio decenijama, iako je kasnije govorio da je bio kao neki autsajder, jer nije bio slikar nego arhitekta. Ipak, iz tog perioda je najpoznatiji njegov izum, takozvani "drndafon" uz pomoć kojeg je snimljen zvuk za jedno popodne za film koji je na Festivalu u Puli za muziku dobio dve Zlatne arene. Naime, drndafon se dopadao kompozitoru Zoranu Hristiću, koji je tada radio muziku za jedan od filmova.

foto: Printscreen

- Na Kalenićevoj pijaci sreo sam mog starog druga Peđu Ristića Isusa, arhitektu koji se bavio akustikom i pozvao me kod njega da mi pokaže instrument koji je napravio. Dođemo u potkrovlje na Senjaku i vidim instrument na koji je svašta zakačeno: federi, igle, neki feder od tramvaja visi i kad njega udarite, to je kao pet timpana da koristite, unutra su oni federi sa kojima se ujutro radi gimnastika, sve je izgledalo blesavo... Ali kada sam to pipnuo, to je bio zvuk za film "Hasanaginica" - ispričao je jednom prilikom Zoran Hristić.

Istoričar Dejan Ristić je na vest o smrti naveo: "Od danas smo svi siromašniji za jedan izuzetan um i neponovljiv stvaralački nagon".

Vukosavljević: Duhovni prostor

Povodom smrti Peđe Ristića ministar kulture Vladan Vukosavljević je između ostalog istakao: "Pamtićemo ga kao graditelja koji je upozoravao da nam je i te kako važan duhovni prostor. Projektujući crkve, taj prostor je negovao preko šest decenija".

BONUS VIDEO:

KLIMATSKE PROMENE ĆE NAM DOĆI GLAVE- OKEANI SU SVE TOPLIJI! Raste nivo mora (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.