VAŽNA VEST: Srbija potpisala konvenciju UN o rešavanju sporova MEDIJACIJOM
Ilustracija, Potpisana konvencija UN, Foto: Profimedia

saradnja

VAŽNA VEST: Srbija potpisala konvenciju UN o rešavanju sporova MEDIJACIJOM

Očekuje se da će primena Konvencije doprineti bržem, lakšem i jeftinijem rešavanju sporova, jačanju pristupa pravdi i vladavini prava

Objavljeno:

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić potpisao je u Singapuru Konvenciju Ujedinjenih nacija o međunarodnim sporazumima o rešavanju sporova medijacijom.

Ilić je istakao da se Srbija, koja je među prvim potpisnicama Singapurske konvencije, pozicionirala kao jedan od pionira u međunarodnoj zajednici koji teži većoj stabilnosti i predvidivosti međunarodnih trgovinskih transakcija, navelo je Ministarstvo pravde u saopštenju.

Dodao je da veruje da će potpisivanje Konvencije doprineti ekonomskom osnaživanju Srbije, što će dovesti i do poboljšanja uslova za poslovanje i strana ulaganja.

"Konvencija će ohrabriti stranke iz različitih pravnih sistema da češće koriste medijaciju i da osmišljavaju kreativna rešenja koja zadovoljavaju interese obe strane, što će na kraju pozitivno uticati i na odvijanje međunarodne privrede", naglasio je Ilić.

Ilić je nakon potpisivanja učestovao i na okruglom stolu "Izgradnja poverenja, omogućavanje međunarodne trgovine", na kome su predstavnici 17 država potpisnica i pet država i organizacija koje podržavaju potpisivanje Konvencije konstatovali da je potpisivanje tog dokumenta potvrda multilateralizma i vladavine prava u doba kada je takva potvrda od izuzetnog značaja.

Singapurska Konvencija o medijaciji predstavlja ključni instrument olakšavanja međunarodne privrede i promocije medijacije kao alternativnog i efikasnog načina rešavanja sporova, obezbeđujući izvršnost sporazuma koje su stranke zaključile u postupku medijacije u svim državama koje su ratifikovale Konvenciju.

Očekuje se da će primena Konvencije doprineti bržem, lakšem i jeftinijem rešavanju sporova, jačanju pristupa pravdi i vladavini prava.

O značaju ovog međunarodnog instrumenta govori i činjenica da je 46 država na današnjoj svečanosti potpisalo Konvenciju, među kojima su, pored Srbije i Singapura, i SAD, Kina, Turska, Izrael, Crna Gora, Severna Makedonija, Indija, Gruzija, Belorusija, Ukrajina i druge.

Prednosti medijacije u odnosu na parnicu su uštede troškova, vremena i drugih značajnih resursa, a u odnosu na druge metode rešavanja sporova i to što je postupak potpuno prilagođen potrebama strana, dok fleksibilnost omogućava ne samo iznalaženje kreativnih rešenja, već i da je konačno rešenje uvek u rukama strana. Zbog toga se razvoj medijacije posmatra i prilikom formiranja Duing biznis rang liste Svetske banke za uslove poslovanja.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.