DA LI POSTOJE EMISIJE KOJE VAM NEDOSTAJU? Mi smo ODRASTALI uz ove programe, i mnogo nam FALE STARA VREMENA
Kviskoteka, Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube, Ilustracija/Espreso.co.rs

NOSTALGIJA

DA LI POSTOJE EMISIJE KOJE VAM NEDOSTAJU? Mi smo ODRASTALI uz ove programe, i mnogo nam FALE STARA VREMENA

Redakcija Espresa upitala je građane koji program im najviše nedostaje...

Objavljeno:
Sara Belobrković

Sećate li se svog odrastanja kao i emisija, filmova ili serija koje ste obožavali, a koje se na žalost više ne emituju? Ovo su naše emisije, zbog kojih rado poželimo da se vratimo u prošlost.

Redakcija Espresa upitala je građane koji program im najviše nedostaje, a među odgovorima najčešće se pojavljivalo ime kviza "Kviskoteka":

- Emisija bez koje nisam mogao da zamislim detinjstvo bila je Kviskoteka. Najbolji kviz ikad prikazivan, takmičari u njoj bili su moji heroji. Sećam se da je najpopularniji bio jedan istoričar iz Beograda, danas političar. I ja sam se takmičio s njima, bio sam sav srećan kad bih pogodio tačan odgovor, rekao je za naš portal jedan od ljubitelja Kviskoteke.

foto: printscreen/youtube

Mnogi su se setno setili i jugoslovenske televizijske serije "Priče iz Nepričive" koja je snimljena u selu Nepričiva, a glavne uloge su tumačili Zoran Radmilović i Milena Dravić. Takođe, i veoma popularna serija "Da te pitam" koja je sa kraćim ili dužim pauzama emitovana skoro dvadeset godina, mnogo nedostaje gledaocima:

- Omiljena emisija uz koju sam odrastao "Priče iz Nepričave", stvarno sam mnogo uživao u njoj, i često mi i danas padne na pamet, a obožavao sam i seriju "Da te pitam", potvrdio nam je nekadašnji gledalac ove emisije.

Deca su većinom bila obožavatelji Branka Kockice, i kulturno-obarzovne emisije "Kocka, kocka, kockica" televizije Beograd, emitovane od 1974. do 1994. godine i ponovo 2005. godine sa Brankom Milićevićem u glavnoj ulozi. Snimljeno je čak više od 250 epizoda.

foto: printscreen/youtube

- Ne prođe dan da se ne setim čuvenog Branka Kockice i svemu što nas je naučio. Šteta je što danas ne postoji emisija slična toj, rekli su za naš portal.

Serija koja je mnogo budila dečju radoznalosti i duhovitost, i koja im je neprestano držala pažnju, svakako da je bila "Neven". Replika “Pitam se, pitam se”, koju je upečatljivo izgovarala glumica Olivera Marković ostala je u sećanju mnogih generacija koje su odrastale uz kultnu dečiju seriju “Neven”. Bila je to serija koja je okupirala dečiju maštu, a tu su i čuveni "Fazoni i fore".

foto: printscreen/youtube

Neki su se setili i emitovanja zimskog i letnjeg bioskopa, kao i svih crtanih filmova za decu koji su se tada prikazivali, posebno Diznijevih crtaća:

- U ranom detinjstvu diznijevi crtaći. Obično su išli subotom pre podne. Onda "Kolariću paniću", posebno deo kad Bane bumbar vežba u plavom yassa trikou i spušta se niz onu ulicu kao kakav obešenjak. Kasnije zimski bioskop, takođe u vreme raspusta, "Zimovanje u Jakobsfeldu" i slični domaći klasici, odnosno vesterni i Ajvanho/Robin Hud tematika, ispričao nam je detaljno ljubitelj filmova.

Bilo je i onih koji su tvrdili da pripadaju mlađim generacijama, pa su pored čuvenih Diznijevih crtaća, pomenuli i "Moćne rendžere", ali i mnoge druge:

- Neke emisije uz koje sam odrastala su: "Otkrića bez granica", podrazumevaju se Diznijevi i drugi crtaći kao što su "Generalova radnja" i "Šarki i Džordž", dečija serija "Moćni rendžeri". Čak i oni mlađi od mene su čuli za kviz "Slagalica", "Želite li da postanete milioner" i dečiji "Upotrebi klikere". Ovo su prve stvari koje mi padnu na pamet kad se setim kad se setim svog detinjstva.

-Obožavao sam da gledam "Čarobni autobus", "Starlu i jahače dragulja", "Čupka", "Mjau mačkice", "Lizi Megvajer", "Strašne priče za plašljivu decu", i "Medu u velikoj plavoj kući", "Majstor Boba", "Vinks", i "Rena i Stimpija", "Čakija i Tomija i Tranvčeviće u divljini", nabrojao nam je sve crtane filmove svog detinjstva jedan od građana.

Bilo je i onih koji su se prisetili i emisije u kojoj se prvi put pojavio Novak Đoković, tada kao sedmogodišnji dečak:

- Neostvarena mi je želja ostala da glumim u emisiji "Fazoni i fore", zatim "Šešir bez dna" emisija zabavno edukativnog karaktera u kojoj se između ostalog prvi put na TV pojavio i sedmogodšnji Novak Đoković, rekao nam je ljubitelj kulturnih i sportskih programa.

foto: printscreen/youtube

Mnogi su se setili i imena Minje Subote i Neše Nenadovića, kao i nekadašnjih programa koje su oni vodili:

- Pa je bio tu i "Action Manda", "Laku noć deco", "Pazi, sveže obojeno", "Metla bez drške", "Pustolova Laneta Gutovića" ukačio sam malo i "Muzički tobogan" i "S one strane duge". Bila je i za decu zanimljiva emisija u kojoj je narator bio Minja Subota o pravljenju nekih igračaka, ali ne sećam se kako se zvala, onda "Zooteka", kviz o flori i fauni koji je vodio Neša Nenadović.

foto: printscreen/youtube

Sigurno da svaka generacija ima emisije, filmove i serije koje predstavljau ključnu tačku njihovog odrastanja i detinjstva uopšte. Većina od tih programa se danas više ne emituju, pa su mnogi prinuđeni da se svojih omiljenih televizijskih emisija samo nostalgično sećaju.

Koje emisije vama bude sećanje na detinjstvo i odrastanje? Pišite nam u komentarima!

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.