IMATE DIPLOMU, ALI NISTE ZAPOSLENI: Ako upišete ove FAKULTETE čekaćete NEKOLIKO GODINA na POSAO!
Čekanje na posao, Foto: Profimedia

tražene profesije

IMATE DIPLOMU, ALI NISTE ZAPOSLENI: Ako upišete ove FAKULTETE čekaćete NEKOLIKO GODINA na POSAO!

Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja čak 56.000 fakultetskii obrazovanih akademskih građana čeka na stalan posao

Objavljeno: 10:57h
Sara Belobrković

Verovatno su vas roditelji, rođaci ili prijatelji savetovali da upišete perspektivne fakultete, tj. one koji će vam sutra obezbediti stalan posao i sigurnu zaradu. Ipak, čini se da šta god upisali i završili, na posao ćete morati da sačekate.

Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja čak 56.000 fakultetski obrazovanih akademskih građana čeka na stalan posao. Na posao se u proseku čeka od godinu dana, pa čak do četiri godine.

Master akademske studije u proseku završi oko 700 studenata koji na zaposlenje čekaju do tri i po godine, dok je period čekanja za one koji završe doktorske studije dve i po godine.

Izgleda da je nebitno koji fakultet završavate, jer ćete za posao morati da imate makar malo strpljenja.

Nije redak slučaj da se čuje izjava "Dobar ekonomista i pravnik je uvek potreban", a ipak, kako saznajemo, upravo je najviše nezaposlenih ekonomista i pravnika.

Sledeći na listi čekanja su vaspitači i profesori duštvenih nauka, mada ništa nije bolje ni u polju medicne i stomatologije, kao ni organizacioniih nauka.

Ovu su trenutne profesije i broj nezaposlenih:

Ekonomisti - 9.508 nezaposlenih

Pravnici - 7.285 nezaposlenih

Vaspitači i nastavnici društvenih nauka - 6.906 nezaposlenih

Društveno-humanistička zanimanja - 5.371 nezaposlenih

Medicinari - 3.065 nezaposlenih

Prirodno-matematički smerovi - 2.770 nezaposlenih

Menadžeri i organizatori - 2.653 nezaposlenih

Stomatolozi - 1.344 nezaposlenih

Razlog za ovo stanje je taj što danas fakultet završava veliki broj ljudi. Diploma osnovnih akademskih studija je postala norma, s toga nije čudno zašto je ovoliki broj nezaposlenih.

Kako saznajemo, vremenski najduže na posao čekaju mašinski tehnolozi:

Mašinski tehnolozi - 4 godine čekaju na posao

Geolozi - 3 godine čekaju na posao

Mašinski konstruktori i projekanti - 2 do 3 godine čekaju na posao

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje do posla najlakše dolaze stručnjaci iz IT tehnologija, kao i kuvari, konobari i vozači.

Nekada je mali broj upisivao i završavao fakultete, pa se do posla mnogo lakše dolazilo. Danas je situacija drugačija, pa da biste stvari preokrenuli u svoju korist mi vam savetujemo da proširite svoje vidike, i da pored formalnog obrazovanja dodatno učite i istražujete.

Jer kojim god poslom da se bavite nikada neće raditi samo ono što je usko vezano za vašu struku, zato je neophodno da još više radite na sebi i da razvijate veštine koje su vam neophodne za lakše i bolje zaposlenje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.