NEKAD JE KNIN BIO ZABRANJEN GRAD ZA TUĐMANA, A DANAS JE ZA SRBE! Tompson i TORCIDA su tu, a i UVREDE nisu izostale
Espreso u Kninu..., Foto: Darko Zlojutro

EKSKLUZIVNO, ESPRESO. rs U KNINU

NEKAD JE KNIN BIO ZABRANJEN GRAD ZA TUĐMANA, A DANAS JE ZA SRBE! Tompson i TORCIDA su tu, a i UVREDE nisu izostale

Evo kako smo se proveli

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Prošlo je skoro dve i po decenije od proterivanja Srba sa svojih vekovnih ognjišta. Bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman podigao je "šahovnicu" na tvrđavu u Kninu i tako označio kraj Republike Srpske Krajine!

Danas, 24 godine posle operacije Oluje Srba na prostorima RSK gotovo i da nema. Svake godine ih je sve manje i manje.

Prema zvaničnim podacima u Hrvatskoj je prosečna starost Srba 68 godina. Ovo znači da će za 20 godina Hrvatska faktički biti očišćena od Srba, čime je ostvaren plan Anta Pavelića i zloglasne NDH iz perioda u Drugom svetskom ratu.

Knin i njegova tvrđava su u ratnom vihoru devedesetih godina prošlog veka bili pravi simbol da Srba u Hrvatskoj ima, da su Srbi imali svoju državu i da su samo želeli slobodu, koja im je uskraćena.

Baš zbog svega toga navedenog otišli smo u taj Knin. Na godišnjicu "Oluje", na dan kada Srbi tuguju, oplakuju svoje mrtve, sećaju se svojih porušenih kuća, prekinutih detinjstava, kada su na kamionima, traktorima pod ceradom u koloni bežali iz Hrvatske, spasavali svoje živote dok ih je avijacija Tuđmana ubijala čak i u bežanju. Nije im valjda bilo dovoljno samo da proteraju Srbe.

Knin je danas samo bleda slika od nekadašnje prestonice RSK, tragovi rata i dalje su vidljivi na kućama, fasadama, na svakom koraku. Srba je veoma malo, a sa one tvrđave vijori se ne jedna već na desetine zastava Hrvatske.

Hrvatska vojska patrolira centrom, jer Republika Hrvatska slavi.

Slavi kako kažu oslobađanje države, samo nije jasno od koga? Da li se proterivanje ljudi koji su tamo vekovima svijali svoja ognjišta i kuće i koji su samo tražili da ne budu građani trećeg reda može nazvati oslobađanje? Ali to ostavimo vremenu i istoriji i da svako kaže svoj sud.

foto: Darko Zlojutro

Ušli smo u Knin, nekada zabranjeni grad za Tuđmana, danas za Srbe. Sa svake bandere u gradu vijore se zastave Hrvatske.

Automobili vojne policije patroliraju gradom. Na zidovima u gradu gde je nekada gotovo svaki građanin navijao za Zvezdu nalaze se grafiti Hajduka iz Splita koji nikad ni u tragovima nije u ovom gradu imao simpatizera.

foto: Darko Zlojutro

Prolazimo glavnom ulicom Knina, nedaleko od pravoslavne crkve nalaze se plakati za najavu koncerata. Nekada su se tu najavljivali nastupi srpskih estradnih umetnika, danas tu stoji najava za koncert Tompsona.

foto: Darko Zlojutro

Za koji minut tu će se pojaviti Kolinda i Plenković, veličaće se za Srbe sramna akcija Oluja, za Hrvate biće to herojska.

Snimamo prilog iz prikrajka o Kninu, o tome i s kim smo tačno šetali ulicama Knina biće nešto više reči u narednim tekstovima.

Taman dok uzimamo izjavu automobil zagrebačkih tablica prolazi pored nas, otvara se prozor, muškarac podiže srednji prst uz povik: "Srbi!"

Završili smo posao, odlazimo iz ovog nekadašnjeg bisera RSK, danas oronulog i zapuštenog, pa smem se usuditi da kažem i pustog grada.

1 / 6 Foto: Darko Zlojutro

Ništa nije isto, jer mojih ljudi, u mom kraju više nema...

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.