KRUŠEDOL: Obraćanje PREDSEDNIKA VUČIĆA: Ovaj ZLOČIN NE SMEMO ZABORAVITI! (UŽIVO)
Manifestacija "Oluja", Foto: printscreen/kurir.rs

24 godine od progona

KRUŠEDOL: Obraćanje PREDSEDNIKA VUČIĆA: Ovaj ZLOČIN NE SMEMO ZABORAVITI! (UŽIVO)

Ovo je peti put da Srbija i RS zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina

Objavljeno: 07:40h

U manastiru Krušedol na Fruškoj Gori, večeras se održava manifestacija povodom 24. godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-operacijske akcije "Oluja".

Ovoj manifestaciji prisustvuju i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i premijerka, Ana Brnabić. Takođe, prisutni su i Milorad Dodik, zatim Milorad Pupovac, predsednik hrvatskog SDS. Na obeležavanju su prisutni i ministri Vlade Srbije, predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije, i naravno izbegli Srbi tokom akcije "Oluja.

Veliki broj građana prisustvuje manifestaciji.

Ovo je peti put da Srbija i RS zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina.

Posle molebana, biće prikazan kratak dokumentarni film o proterivanju Srba iz Hrvatske, a prisutnima će se u ime izbeglih obratiti Milica Jurić, a nakon nje Dodik i Vučić.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio i zahvalio se svim prisutnima, a posebno Patrijarhu Irineju, kao i Miloradu Dodiku:

- Danas je natužniji dan za Srbe, ipak mi smo svi ujedinjeni! Naš odgovor za Franju Tuđmana, i sve koji su nas oterali je taj da Srbi nisu nestali, da još postojimo, da volimo svoju zemlju, da se krstimo, da slavimo slavu i da se time dičimo gde god da smo!

Aleksandar Vučić je posebno naglasio da ćemo pozati da nam se ista tragedija nikada više ne ponovi:

- Mi ćemo voditi računa, i naša je obaveza da ujedinimo narod, i da se ova tragedija nikada više ne desi! Da pišemo ćirilicom, da čitamo ćirilčke knjige svuda na svetu. Niko više neće nipodaštavati Srbe!

foto: printscreen/kurir.rs

Predsednik je rekao i to da postoji jedna jedina dobra stvar ove tragedije:

- "Oluja" je u Srbiju vratila velike ljude, koji ovde pripadaju. Sve velikane je ona izrodila.

Kao najvažniju ćinjenicu, predsednik je odredio to da je cilj da Srbima bude bolje.

Na kraju se ponovo zahvalio svim Srbima:

- Hvala vam prijatelji, hvala celom srpskom narodu koji se okupio oko ove svetinje, manastira Krušedola. Srbiji želim još više i još veću snagu, kao i Republici Srpskoj, a to želim i svima u reginou,l i da se nikada ne osećaju ugroženo. Jer nas bole i njihove suze i nikada ne bismo mogli da pevamo i da ih slavimo kao oni. Živela Srbija!

Patrijarh Irinej podsetio je večeras da je "Oluja" bila zločin koji je planirala hrvatska država i osudio ćutanje rimokatoličke crkve, koje je, kaže, osnažilo mnoge koji su činili zlo i "ostali neosuđeni od te božanske organizacije".

Tuga se lako prepozna na svim licima koja učestvuju u manifestaciji. Broj stradalih u toj akciji nikada nećemo saznati,a znaju ga oni u čije ime su postradali.

Milica Jurić, koja se kao dete zatekla u koloni, podsetila se operacije "Oluja" i tragedije koja je zadesila njenu porodicu:

- Ja sam Milica Jurić, rođena Mihić, dete Krajišnika, iz sela Donji Vaganac u blizini Plitvičkih jezera. Izbeglica sam. I ponosna sam na to. U ratu su mi ubili strica. Napustili smo rodnu kuću. Nije mi bilo jasno zašto ostavljam mamu i tatu i odlazim. Četvrtog avgusta 1995. nisam razumela šta se dešava. Videla sam kolonu, tugu i bol. Tražili smo pogledom oca i majku iako ih nismo videli, majka je bila u koloni, a otac je ostao da brani selo - rekla je ona.

Na sceni se odigrava i potresna predstava, koja ima za cilj da ljudima približi svu tragediju koju je "Oluja" prouzrokovala.

Milorad Dodik se takođe obratio prisutnima:

- Srbi su najviše napaćen narod, a mi i Srbi smo jedan narod, i ne treba nas odvajati. Predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, se posebno zahvaljujem, kao i svima vama koji ste došli. Jer mi smo Srbija koja ne ćuti! Dok oni prave veselje u Hravatskoj, mi naravno, oplakuje svoje nastradale. Jer srpski narod ima dve države, Srbiju i Republiku Srpsku.

foto: Printscreen/kurir

Dodik je naglasio i to da Hrvati ne mogu Srbima oduzeti ništa i nikoga, posebno ne Nikolu Teslu i ostale srpske velikane, koje toliko pokušavaju da otmu.

"Oni koju su oluju izazavlai, danas slave pobedu. Koga su to pobedili? Pobedili su moju majku, moju malu sestru i mene. Svaka im čast! Mojima koji su nastradali, večna im slava." Potresan deo predstave u znak svih nastradalih u "Oluji".

foto: printscreen/kurir.rs

Da je cilj "Oluje" bio da Srbi nestanu, svedoči i izjava Franja Tuđmana:

foto: Printscreen/kurir.rs

Predsednik je ranije pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

foto: printscreen/kurir

U akciji, koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin, a sa teritorije tadašnje Republike Srpske Krajine koju je zauzela hrvatska vojska, izbeglo je više od 200.000 Srba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.