PARASTOS STRADALIM SRBIMA U OLUJI U CRKVI SVETOG MARKA: Prognanima se sistemski onemogućava povratak!
Stradalim Srbima tokom akcije Oluja danas je služen parastos u Crkvi Svetog Marka, Foto: Beta/Emil Vaš

pomen

PARASTOS STRADALIM SRBIMA U OLUJI U CRKVI SVETOG MARKA: Prognanima se sistemski onemogućava povratak!

Cilj okupljanja je da se setimo svih žrtava, jer ako i jednog čoveka zaboravimo ubili smo ga dva puta, rekao je Abramović

Objavljeno:

Srbima stradalim tokom akcije Oluja danas je služen parastos u Crkvi Svetog Marka, a to je ujedno bila i prilika da se još jednom skrene pažnja na činjenicu da prognani Srbi i danas 24 godine kasnije, svoja osnovna, ljudska i imovinska prava u Hrvatskoj ostvaruju teško ili nikako.

Predsednik Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji Milan Žunić podsetio je za Tanjug da se prognanim Srbima sistemski onemogućava povratak u Hrvatsku, obnova uništene imovine, pravo na penziju ...

- Ne tražimo mnogo ni od Hrvatske ni od Srbije, od Hrvatske tražimo da nam ne otima ono što je naše - imovinu, penzije i stečena prava, Tražimo i pravo na povratak, na našu imovinu, slobodan život ... i naknadu za uništenu, opljačkanu i otetu imovinu - rekao je Žunić.

Prognani Srbi i od Srbije, dodaje, traže jednu "stinicu" - da stane iza legitimnih zahteva svojih građana i državljana i da se sistematski bori za prava Srba koja su ugrožena u Hrvatskoj.

Predsednik Udruženja Zavičcaj Nenad Abramović kaže da nijedno pravo Krajišnika nije ostvareno u potpunosti, da nadležni u Hrvatskoj čak ono malo prava koje zakon propisuje tumače kako im odgovora.

- Krajišnici su poput Feniksa, i bez obzira na teškoće nastavljau dalje" - rekao je Abramović koji je pozvao sve sunarodnike da povodom državnog obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", kome će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dođu večeras u Krušedol.

Cilj okupljanja je da se setimo svih žrtava, jer ako i jednog čoveka zaboravimo ubili smo ga dva puta, rekao je Abramović i dodao da je cilj i da se iz svega izvuku pouke kako se takav zločin nikada ne bi ponovio.

U operaciji "Oluja" 1995. godine proterano je više od 200.000 krajiških Srba, stradalo ih je više od 2.000, rekao je Žunić i dodao da se 800 ljudi i dan danas vodi kao nestalo.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno Republike Srpske Krajine. Zbog toga su kolone izbeglica danima u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama pristizale u Srbiju i BiH.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.