MAKSIM JE NATO PROJEKTIL LANSIRAN DA UNIŠTI SPC: Ko želi da POCEPA PRAVOSLAVNU crkvu?
Saborna Crkva u Beogradu, Foto: Nebojša Mandić

saznajemo

MAKSIM JE NATO PROJEKTIL LANSIRAN DA UNIŠTI SPC: Ko želi da POCEPA PRAVOSLAVNU crkvu?

NATO projekat cepanja SPC

Objavljeno: 22:39h

Vladike iz Amerike prave crkvu unutar crkve! Kako „Alo!“ saznaje, grupa episkopa SPC na teritoriji SAD, predvođena vladikom zapadnoameričkim Maksimom i istočno-američkim Irinejom (Dobrijevićem), pre desetak dana formirala je poseban Episkopski savet SPC za Sjedinjene Američke Države.

Taj savet doneo je i sopstveni ustav i sva neophodna akta, ali takav organ nije dobio odobrenje da bude formiran i za delovanje od Sabora SPC, kao najvišeg crkvenog tela, kao ni od patrijarha i Sinoda.

Da je reč o NATO projektu cepanja SPC i njenog sistematskog urušavanja, kao jedne od institucija u koje srpski narod ima najveće poverenje, ali i prve crkve koja je principijelno i kategorično stala na stranu Moskovske patrijaršije nakon eskalacije crkvenog problema u Ukrajini, svedoči podatak da je u formiranju pomenutog episkopskog saveta vodeću reč vodila grupa američkih advokata, uz pristanak i odobrenje episkopa Maksima, Irineja Dobrijevića i vladike Longina.

Verski analitičar Željko Injac naglašava da ovaj episkopski savet, zbog činjenice da je doneo i sopstveni i poseban ustav, sada funkcioniše kao posebna crkva u odnosu na SPC.

- Vladike Maksim i Irinej Dobrijević su ovim postupkom praktično ukinuli SPC u Americi. A to što su uradili jeste zapravo osveta patrijarhu Irineju za inicijativu da se ponovo napravi svepravoslavni sabor na kome bi se ograničilo destruktivno delovanje carigradskog patrijarha Vartolomeja, koga podržava Amerika. Proameričke vladike Grigorije, Maksim i Amfilohije žele da smene proruski orijentisanog srpskog patrijarha i da oslabe episkopa Irineja Bačkog. Maksim je duhovno čedo penzionisanog vladike Atanasija, čija su oštra pisma upućena patrijarhu Irineju nedavno osvanula u medijima. U pismima Atanasije neprilično i nehrišćanski napada patrijarha Irineja braneći svog učenika Maksima - komentariše analitičar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.