U PRAVOSLAVNOJ CRKVI NA KOSOVU SLUŽILI KATOLIČKU MISU! Iz SPC odmah reagovali, kažu da je ovo ZLOUPOTREBA
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

Eparhija Raško-prizrenska duboko razočarana

U PRAVOSLAVNOJ CRKVI NA KOSOVU SLUŽILI KATOLIČKU MISU! Iz SPC odmah reagovali, kažu da je ovo ZLOUPOTREBA

Posle katoličke mise, danas je na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu

Objavljeno:

U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa, a Eparhija raško-prizrenska izrazila je danas protest navodeći da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrdave.

Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija Raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim "činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC" i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.

Kako se ocenjuje u saopštenju, "služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na predlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca".

Eparhija navodi i da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Eparhija podseća i da je već je ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost i protestovala kod nadležnih organa zbog neovlašćenih radova prištinskog ministarstva kulture na ovom srednjovekovnom pravoslavnom lokalitetu koji se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone Novo Brdo i gde su svi radovi zabranjeni bez saglasnosti SPC.

Posle katoličke mise, danas je na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.