KAD ZAGRMI NA SVETOG ILIJU, NEŠTO VELIKO SE DEŠAVA! Prema starom verovanju našeg naroda, ovo nas očekuje!
U našoj zemlji 2. avgusta proslavlja se Sveti Ilija, poznat i kao Ilija Gromovnik., Foto: Wikipedia

nebo puca

KAD ZAGRMI NA SVETOG ILIJU, NEŠTO VELIKO SE DEŠAVA! Prema starom verovanju našeg naroda, ovo nas očekuje!

U Srbiji se večeras očekuje izuzetno jako nevreme

Objavljeno: 02.08.2019. 20:35h
  • 5

U Srbiji se večeras očekuje izuzetno jako nevreme. Kako meteorolozi kažu, biće snažne grmljavine kakva se ne pamti i to baš danas kada se u našoj zemlji proslavlja Sveti Ilija, poznat i kao Ilija Gromovnik.

Ako je suditi po narodnom verovanju, postoji razlog kada sa neba puca baš na ovaj praznik.

U narodnoj tradiciji Ilija Gromovnik, starozavetni prorok i svetac, gospodar je groma – nebeske vatre i kiše, a pravoslavni hrišćani veruju da se vozi svojim plamenim kolima i zato se, kad grmi na ovaj dan, kaže da to tutnje Ilijina kola. Zimi putuje sankama i zato tada nema nepogoda i groma.

Ilija Gromovnik je, prema verovanju, taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša. Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu, odlučuje kad pucaju gromovi i udaraju munje. A evo šta je posredi.

Veruje se da tada on gađa đavola, jer narod tvrdi da svako mesto koje je munjom pogodio Ilija označava mesto gde đavo stoji. A danas će, sudeći po prognozi, munje udarati žirom Srbije.

Prema verovanju, Ilija često zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju , a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama naneo mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan kaže: "Prisetio se Ilija".

Kod svih Slovena postoji verovanje da Sveti Ilija gromom pobeđuje đavola koji se krije i pokušava da se spasi zavlačeći se u vodu, pod drvo ili pod kamen. Za vreme nepogode ljudi ne treba da se kriju pod drvećem ili u vodi, ne treba sedeti na međi jer tamo se javljaju đavoli.

Kod Slovena, čovek koji pogine od groma, mogao je biti smatran za pravednika, srećnika, ali i za grešnika u kome se krio đavo.

Inače, do danas se u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Ipak, veruje se da posle njega leto polako prolazi, pa je iz davnina ostala i poznata izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".

U južnoj Srbiji veruju da će istruliti svi orasi i lešnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media