NAJVEĆI SRPSKI PESNIK JOJ JE POSVETIO NAJLEPŠU PESMU: Ovo je Marija Bursać, HEROINA srpskog naroda! (VIDEO)
Branko Ćopić opevao je prvu heroinu Jugoslavije Mariju Bursać, Foto: Filip Plavčić, Beta

MARIJA NA PRKOSIMA

NAJVEĆI SRPSKI PESNIK JOJ JE POSVETIO NAJLEPŠU PESMU: Ovo je Marija Bursać, HEROINA srpskog naroda! (VIDEO)

Kasnije je za istu tu pesmu napravljena i muzika, pa ju je otpevala Josipa Lisac

Objavljeno:

- O tebi pjevam, Marijo s Kamenice, devojko - ratniče iz bataljona, što si pod titkovu svila pletenice i srcem krenula protiv betona - ovako je stihovima, srpski pesnik Branko Ćopić, oslikao lik i delo prve žene proglašene narodnom heroinom Jugoslavije.

Kasnije je za istu tu pesmu napravljena i muzika, pa ju je otpevala Josipa Lisac.

Marija Bursać rođena je 1920. godine u selu Kamenica, pored Drvara. Bila je partizanka, borkinja u Drugom svetskom ratu i pra žena koja je proglašena narodnom heroinom Jugoslavije.

Do svoje četrnaeste godine, nakon što je zavšila kurs domaćinsta, čuvala je ovce i pomagala majci u održavanju kuće. U školu nije išla, ali je krišom od svih uzimala bukvar svoje braće i tako učila slova.

1940. godine kao dvadesetogodišnjakinja pridružuje se Pokretu otpora i počinje da sakuplja hranu, odeću i druge potrepštine, ali i radi kao kurirka. Po oslobođenju Drvara 1941. godine, Marija Bursać pridružuje se partizanskom pokretu. Postala je i članica SOJA, a potom je radila i na sopstvenom opismenjavanju. Pomagala je pri organizovanju analfabetskih kurseva za žene.

Marija Bursać mnogo je doprinosila pokretu otpora, no više od svega želela je da se pridruži partizanima. 1943. godine, u februaru mesecu pridružila se 10. krajiškoj udarnoj brigadi, u koju su se tada uključivale mnoge mlade žene.

Zastupala je mišljenje da mlade žene treba ravnopravno da učestvuju u borbi, te je u tome ohrabrivala i svoje drugarice. Postala je iskusna bombašica, samostalno je vršila upade u bunkere, zaplenjivala oružje i savladavala neprijatelje.

Kad je na prvi bunker udarala u sevanju koje život briše, selo je svoje u ognju gledala i stada bela kojih nema više, čula je starca gde iz jame zbori i plač matere s detetom u gori Kad je na drugi bunker jurišala, ugleda mrtve staze ispod Brine i pepelište umesto Drvara i zgrčene u vatri mašine; vide - kolona tamna i nema bdije nad gradom koga više nema - pisao je Ćopić u njenu čast.

18. sptembra 1943. godine njena četa krenula je u borbu na Prkosima, zbog čega i gore pomenuta pesma Branka Ćopića nosi naziv "Marija na Prkosima".

Još uvek iscrpljena od bolesti i borbe, Marija je insistirala da krene u boru na Prkosima. Oni koji su se sećali tih vremena. pričali su kako je Marija Bursać opasala dva reda bombi i bacala ih na mitraljeska gnezda koja su bila postavljena da zaštite nemačku bazu u Prkosima. Ova borba bila je borba na život i smrt. Marija je zajedno sa svojim saborcima uspela da uništi jedno mitraljesko gnezdo, pre nego što je minobacačka granata raznela njenu nogu.

Pevao je Ćopić u svojoj pesmi i o tragičnom stradanju Marije Bursać:

A kad je na treći bunker nastupila, smrt je šinula iz tamna gnezda i sokolici polomila krila - nad Kamenicom se otkinula zvezda. Poslednje svitanje gledaju joj oči i zadnja pesma iz srca se toči: Zapeva o svome prvom Ilinjdanu, kada je sveto breme ponela, poklonila mu mladost - ko draganu; kako je u zore oštre i smrznute, novorođenče drago, Domovinu; stezala na grudi netaknute i često joj pevala Partizanku, čeličnu i rosnu uspavanku.

Nakon ranjavanja Marija je putovala do bolnice u Vidovom Selu 40 kilometara, nosili su je na nosilima drvarske omladinke. Izgubila je mnogo krvi, dobila i gangrenu, no od pevanja partzanskih pesama nije odustala.

U bolnici u Vidovom Selu umrla je 23. septembra 1943. godine, od posledice teškog ranjavanja. Narodnom herojinom Jugoslavije proglašena je 15. oktobra 1943. godine, a nakon nje ovu titulu ponelo je još 90 žena.

Marija, zvezdom obasjana mati, dok nad njom smrtna zgušnjava se tama - osmehom posljednjim ratnike prati: odneše joj dete na rukama! U krvi rođeno, u srcu nošeno i kroz trista vatara pronešeno. Ide brigada, nosi Domovinu i dete raste - čarobna bajka! Nad njime nevidljivo Marija bdije i diše toplinom - devojka i majka - pevao je Ćopić o prvoj heroini Jugoslavije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.