NE VOLI SRBIN DA PLAČE, A BILO BI DOBRO DA GA ŽENA VIDI U SUZAMA: Poučna priča Vladete Jerotića o jačem polu
Vladeta Jerotić rođen je na današnji dan, Foto: Beta/Miloš Miškov

sećanje

NE VOLI SRBIN DA PLAČE, A BILO BI DOBRO DA GA ŽENA VIDI U SUZAMA: Poučna priča Vladete Jerotića o jačem polu

Kao profesor po pozivu predavao je Pastirsku psihologiju i medicinu na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu

Objavljeno:

Na današnji dan, 2. avgusta 1924. godine u Beogradu rođen je akademik Vladeta Jerotić, a dela i reči koje je ostavio za života pamtiće mnoge generacije.

U glavnom gradu Srbije završio je gimnaziju i Medicinski fakultet, a specijalizirao je neuropsihijatriju i psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja bolnice "Dr Dragiša Mišović".

Kao profesor po pozivu predavao je Pastirsku psihologiju i medicinu na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Od 1984. godine bio je član Udruženja književnika Srbije, a bio je i redovan član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti.

O SEKSU I MUŠKO-ŽENSKIM ODNOSIMA

Jedan od najvećih umova u novijoj istoriji, profesor doktor Vladeta Jerotić je preminuo, ali će, između ostalog, svi da se sećaju njegovog spontanog obraćanja posetiocima Muzeja knjige i putovanja na temu odnosa muškaraca i žena.

Videvši grupu žena koja je obilazila sjajnu postavku koja se obogaćuje iz dana u dan, spontano je počeo da priča o odnosima muškaraca i žena, o seksu, zajedničkom životu...

Jerotić je rekao da postoje četiri vrste ljubavi - duhovna, intelektualna, emotivna i fizička ljubav, kao i da dete ne može normalno da se razvija, ako se muž i žena trajno ne vole.

- Prvo se bunimo protiv roditelja, oca, majke, a kad mi dobijemo decu, potpuno iste greške pravimo. Nema idealnih roditelja, ali pre svega pogreše muž i žena... Ne može da bude isti odnos (u braku) za 20, 30 ili 50 godina i ne treba da bude isti. Nijedan brak nije idealan, u kojem su sve četiri komponentne zastupljene (četiri vrste ljubavi), ali čim jedna od te četiri popusti, odmah negujte drugu - rekao je on.

Jerotić je istakao da ni fizičku ljubav ne treba zanemarivati, te je pričao i o ženama koje premaše 50. godinu života.

- Seks ih malo zanima, a ne treba to tako. Zamislite muža u 50. godini, puna snaga, i kad mu je 70. godina još mu je sve na mestu... Ako žena koja ima više od 50 godina voli muža, izlazi mu u susret, jer posle kad nađe drugu, mlađu, onda su ljubomorne. I dobro je što su ljubomorne. Imao sam pacijentkinje koje nisu bile ljubomorne, pa su mi govorile: "Bar je mene ostavio na miru" - nasmejao je Jerotić prisutne.

Kritikovao je srpske muškarce koji su često sebični i misle samo na sebe u seksu i dodao da ženama treba nežnosti, da joj se priredi uvod u seks, posveti pažnja.

- Ovi naši muškarci ništa od toga. Pritom to nekada ide brzo nekada, tri minuta, on posle odmah hrče, ona jedva da je malo nešto počela. Pričale su mi moje pacijentkinje. Kad ima nežnosti, pa to dugo traje, pa onda tek seks, pa to bude obostrano, to je onda pravi seks. Divno je kad u braku može da se podesi da bude obostrano - kaže on.

O SAMOĆI

"Ako ste usamljeni, to je zbog toga što ste sami sebe izolovali, ako ste dovoljno skromni, nećete nikada ostati usamljeni. Pokušajte da siđete i naučite skromnost i nećete nikada više biti sami."

O DECI

"Deca ne učvršćuju brak. Tamo gde je dobar brak može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak."

"Ono što će odlučiti da se dete pogrešno razvija jeste nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta kod samih roditelja. Jer ako je dete zaista na početku bespomoćno, od koga ono može da dobije onaj prvi neophodan impuls ka sigurnosti i zbrinutosti nego od roditelja. Ono nema nikakav drugi kriterijum za sopstvenu vrednost nego priznanje koje dobija od svoje najbliže okoline".

O LJUBAVI

"Čovek je zadovoljan i naslađuje se kada ga neko voli, ali je radostan kada on voli. Ljubav i radost svakako su čovekove osobine i doživljaji koji ga čine najvećom snagom prirode."

O PLAKANJU SRBINA

"Ne voli Srbin da plače. Ne treba veštački plakati, kad vam se plače – plačite. Naučite malo, neka bude i žena tu pored vas, da zna i ona da može i muškarac da plače. Nije on zbog toga slabiji. Naprotiv, hrišćanski gledajući je JAČI."

Akademik Vladeta Jerotić, preminuo je 4. septembra 2018. godine, a po sopstvenoj želji, večno će počivati u porodičnoj grobnici, kraj svoje supruge, na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.