IZRAČUNALI SMO ZA VAS: Evo koliko vam je novca potrebno za jedan porodični obrok, a RAČUN JE PORAŽAVAJUĆI
Cene na pijacama, Foto: Filip Plavčić

PORAST CENA

IZRAČUNALI SMO ZA VAS: Evo koliko vam je novca potrebno za jedan porodični obrok, a RAČUN JE PORAŽAVAJUĆI

Kada se sve oduzme i sabere, stanje nikako nije dobro

Objavljeno:

Ovu nedelju obeležio je porast cena na pijacama kao i nezadovoljstvo građana Beograda zbog ovog stanja. Uz sva drastična poskupljena povrća i voća, mi smo odlučili da izračunamo koliko vam je novca potrebno za jedan svakodnevni porodični ručak.

S obzirom na to da prosečnu srpsku porodicu čine četiri člana, i da je njihova zajednička mesečna zarada otprilike između 50.000 do 80.000 dinara, pa ako se uzmu u obzir i trenutne cene povrća i voća, stanje nije dobro.

Naša redakcija, saznala je da su na pijacama cene povrća po kilogramu sledeće:

Tikvica - 50 dinara

Krompir - 80 dinara

Luk - 100 dinara

Paprika - 150 dinara

Krastavac - 150 dinara

Spanać - 200 dinara

Boranija - 200 dinara

Paradajz - 250 dinara

Naravno, nijedna četvoročlana porodica neće odjednom i u toku jednog obroka pojesti svu količinu navedenog povrća, ali svakako da će se ove nairnice naći u ostavi jednog doma.

Pa ako želite da na svojoj trpezi imate osnovno povrće, koje vam je svako neophodno za pripremu bilo kog obroka, i koje ća vam trajati nekoliko dana, onda morate da izdvojite najmanje od 1000 do 2000 dinara.

Takođe, pretpostavljamo da će većina ljudi pored povrća želeti i neku vrstu mesa, što će vas naravno dodatno koštati. Kako smo saznali najčešće se kupuje i priprema pileće belo meso, kao i riba.

Cene piletine i ribe po kilogramu u supermarketima su optilike sledeće:

Pileće batak - 300 dinara

Pileći grudi - 300 dinara

Pileći file - 400 dinara

Dok su najjeftinje ribe, pastrmka i šaran od 500 dinara, a najskuplja file lososa čija cena u pojedinim radnjama ide i do 2000 dinara.

Jedna četvoročlana porodica u toku jendog obroka pojede približno kilo pilećeg mesa, znači da će na nedeljnom nivou morati da izdvoji najmanje 3000 dinara.

Ako niste od onih koji vole čokolade ili neke druge grickalice, već ste ljubitelj zdrave ishrane, pa je voće prava poslastica za vas, zapitajte se koliko će to biti povoljno za vaš novčanik.

Jer samo cena kupina je 200 dinara po kilu, dok se cena lubenica kao omiljenog sezonskog voće kreće od 70 do 100 dinara.

Prosečan ručak podrazumeva predjelo u vidu supe ili čorbe, glavno jelo je obično meso uz koje se servira povrće i salata, i naravno na kraju ide desert, ovde konkretno mislimo na voće. Pa ako članovi porodice na nedeljnom nivou obnavljaju svoje zalihe hrane, moraće da izdvoje najmanje 20.000 dinara mesečno, i to samo za jedan obrok! Postavlja se pitanje šta je sa druga dva obavezna obroka?

Kada se sve oduzme i sabere, stanje nikako nije dobro. S obzirom na to da srpska plata nije velika, i da postoje mnogi računi koje jedna porodica mora da isplati, a kako proračuni pokazuju, oni veliki deo svojih prihoda moraju dati na hranu, koja je svakako nepohodna.

Zato nije ni malo čudno što se naši građani bune i besno reaguju na svaki porast cena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.