TRADICIJA JE VAŽNA: Počeo 18. Ilindanski crkveno-narodni sabor
Crkveni sabor, Foto: Grad Novi Sad

TAKO TREBA

TRADICIJA JE VAŽNA: Počeo 18. Ilindanski crkveno-narodni sabor

U Hramu je juče služena liturgija kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević

Objavljeno: 12:57h

Tradicionalna manifestacija „Grom fest” počela je juče ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom putu, u okviru 18. ilindanskog crkveno-narodnog sabora, koji organizuju Srpska pravoslavna crkva, odnosno parohija pri hramu, i Centar za negovanje tradicija podneblja „Ravničar”.

Verski praznik Ilindan se u okviru manifestacije obeležava programom u kojem učestvuje veliki broj gradskih i prigradskih kulturno-umetničkih društava, ali i glumci, tamburaši, gajdaši i guslari. Osim toga, u nedelju će u sportsko-poslovnoj hali „Slana bara” biti održan i Memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Đaković”.

foto: Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

U Hramu je juče služena liturgija kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je u izjavi za medije čestitao građanima praznik i zahvalio sveštenstvu na pozivu da zajedno sa žiteljima mesnih zajednica Klisa, Slana bara i Vidovdansko naselje obeleži jedan od najvećih hrišćanskih praznika i dan kad je pre 18 godina počela izgradnja tog hrama.

„Grad će nastaviti snažno i uporno da ulaže ovde, a jedna od investicija, zahvaljujući podršci sve tri MZ i pre svega sveštenstvu pravoslavnog hrama, bilo je uređenje platoa ispred crkve, koji danas izgleda daleko pristojnije, ali smo svesni toga da ima još posla“, kazao je gradonačelnik, i dodao da se u tom delu grada priprema i nastavak proširenja kanalizacione mreže u delovima u kojima ih još uvek nema.

foto: Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

„Radi se već u slivu koji pokriva deo teritorije MZ Vidovdansko naselje, a zahvaljujući MZ Klisa i građanima koji tu žive, pripremamo otkup zemljišta na toj teritoriji da bi konačno i oni dobili kanalizaciju. Najveći izazov su nam svakako Gornje livade, odnosno gornji deo Klise, veliki deo naselja koji je urbanistički više od 20-30 godina bio potpuno zapostavljen i koji zaslužuje da dobije podršku od Grada kakvu imaju i ostali delovi.“

Gradonačelnik je najavio i izgradnju obdaništa u Orahovoj ulici, koje bi, kako je rekao, trebalo da bude jedno od najmodernijih ili najmodernije u Novom Sadu. Izgradnja Sentandrejskog bulevara „Očekujem da 7-8. avgusta dobijemo saglasnost Pokrajinskog sekreterijata za zaštitu životne sredine i urbanizam da možemo otpočeti najveću investiciju ove godine u Novom Sadu, a to je izgradnja Sentandrejskog bulevara“, naglasio je Vučević juče u izjavi za medije.

foto: Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

„To je investicija koja će svakako promeniti i fizionomiju i karakter ove tri MZ. To će apsolutno popraviti kvalitet života građana na Klisi, Vidovdanskom naselju i Slanoj bari. Hoću da zamolim meštane naselja u delu od Velebitske do Primorske ulice da budu strpljivi kada počnu radovi jer će tu biti otežano funkcionisanje saobraćaja i kretanje, ali naša je projekcija da radimo u najkraćim rokovima da bi to bilo urađeno kvalitetno i na zadovoljstvo građana.“

„Mi smo pre desetak dana taj projekat kandidovali i u Svetskoj banci, koja je pokazala veliko interesovanje, i mislim da je veoma blizu toga da finansira kompletnu gradnju obdaništa i nadam se da ćemo uspeti“, objasnio je Vučević, i podsetio na to da je u tom delu grada 2015. godine, otvorena škola te da se gradi i novi rasadnik JKP „Gradsko zelenilo”, ali i najavio da će Grad nastaviti borbu s drugim problemima s kojima se meštani Klise susreću. Starešina crkve Vaznesenja Gospodnjeg protojerej Branko Ćurčin se pridružio čestitkama povodom praznika, i dodao da su zadovoljni onim što je do sada oko hrama urađeno.

foto: Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Raskinut ugovor o partnerstvu za JKP „Stan” Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je Gradsko veće u sredu donelo odluku da raskine jednostrani ugovor o javno-privatnom partnerstvu za JKP „Stan” s obzirom na to da, kako je kazao, privatni partner nije u ugovorenom roku uplatio novac.

„Vodićemo računa isključivo o interesima Grada i zaposlenih u tom preduzeću i o javnom interesu i nema potrebe da nam drže predavanja oni koji su upropastili JKP „Stan”, odnosno oni koji su nam predali to preduzeće s više od 800 miliona dinara duga“, kazao je gradonačelnik.

„Imamo još dosta toga da uradimo, ali pre svega treba da podržavamo jedni druge i budemo odgovorni u odnosu na naše življenje na Zemlji, u odnosu na naše okruženje, porodicu i naše bližnje, što nam i poručuje današnji praznik“, zaključio je otac Branko.

Gradonačelnik je nakon liturgije obišao i izložbu „Novi Sad u revoluciji 1848–1849. godine” koju je upriličio Istorijski arhiv grada Novog Sada, a koja će još danas i sutra biti postavljena u okviru Sportsko-poslovnog kompleksa „Slana bara”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.