ŽESTOKE KONTROLE SAOBRAĆAJNE POLICIJE U CELOJ SRBIJI: Evo kad kreću, KAZNE SU VELIKE!
Nebezbedna vožnja, Foto: Zorana Jevtić

saopštenje

ŽESTOKE KONTROLE SAOBRAĆAJNE POLICIJE U CELOJ SRBIJI: Evo kad kreću, KAZNE SU VELIKE!

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od
strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara

Objavljeno: 01.08.2019. 14:26h
  • 8

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će od 2. avgusta do kraja letnje turističke sezone sprovoditi mere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača.

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od
strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja
telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će
dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom da je za prvih šest meseci ove godine sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje
povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/MUP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media