GRAD ZAJEČAR IMA DUGOGODIŠNJU TRADICIJU KULTURNO-UMETNIČKIH MANIFESTACIJA: Među njima najpoznatija Gitarijada!
Pozorište Zoran Radmilović u Zaječaru, Foto: Nebojša Mandić

Tradicija

GRAD ZAJEČAR IMA DUGOGODIŠNJU TRADICIJU KULTURNO-UMETNIČKIH MANIFESTACIJA: Među njima najpoznatija Gitarijada!

Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ osnovana je 1994. godine. Spada u kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Zaječar

Objavljeno:

Grad Zaječar štuje dugogodišnju tradiciju kulturno-umetničkih manifestacija.

Od 1993. godine, svake jeseni, Fondacija Zoran Radmilović i pozorište "Zoran Radmilović" iz Zaječara organizuju glumački festival pod nazivom "Dani Zorana Radmilovića", na kojem učestvuju najpoznatiji teatri. Ovaj festival se finansira od strane Ministarstva kulture, Grada Zaječara i donatora.

foto: Grad Zaječar

Ugledno glumačko priznanje, Nagradu za glumačku bravuru "Zoran Radmilović", veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, do sada su dobili: Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljak, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergije Trifunović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Vladimir Kurčubić, Bojan Dimitrijević, Miodrag Pejaković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Đorđević, Petar Kralj i dr.

Hajduk Veljkovi dani održavaju se u drugoj polovini jula, u Lenovcu (15km od Zaječara), i traju dva dana. Ovo je svojevrsna kulturno-sportska i turistička manifestacija, koja ima za cilj da održi sećanje na legendarnog srpskog junaka - Hajduk Veljka Petrovića kako ga istoričari porede - srpskog Ahila, i da podstiče, neguje i održi izvornu kulturu, da očuva sportsku tradiciju (narodni višeboj) i privuče što veći broj turista u Lenovac, selo ispod planine Tupižnice (rodno mesto Hajduk veljka Petrovića).

foto: Grad Zaječar

Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ osnovana je 1994. godine. Spada u kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Zaječar i održava se svake godine u Gamzigradskoj banji, nedaleko od kasnoantičkog lokaliteta Felix Romuliana. Otvorena je za umetnike različitih generacija i estetskih opredeljenja (akademski slikari, vajari, keramičari, umetnički fotografi ...).

foto: Grad Zaječar

Smotra narodnog stvaralaštva Potekla voda studena održava se u Velikom Izvoru i ima za cilj da podstiče istraživanje, negovanje, unapređenje i promovisanje izvornog narodnog stvaralaštva i narodne umetnosti, domaće radinosti, starih zanata i tradicionalne kuhinje na području grada Zaječara.

foto: Grad Zaječar

Gitarijada je najstariji festival neafirmisanih rok bendova i spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za rock'n'roll.

foto: Grad Zaječar

Za razliku od sličnih manifestacija koje su u međuvremenu nastajale i nestajale, Gitarijada do današnjih dana odoleva izazovima vremena.Višedecenijska tradicija i značaj Gitarijade, učinili su ovu manifestaciju nacionalnim brendom, promoterom i jednim od nosilaca razvoja turističke privrede grada Zaječara.

Sabor narodnog besedništva “Dani Adama Bogosavljevića” organizuje se u Koprivnici, u znak sećanja na narodnog tribuna Adama Bogosavljevića kako bi se očuvala tradicionalna kultura u sferi amaterskog narodnog stvaralaštva.

foto: Grad Zaječar

Vražogrnački točak je kulturno-zabavna manifestacija, jedna od retkih, ukoliko ne i jedina manifestacija posvećena točku. Cilj smotre je očuvanje narodne tradicije i stvaralaštva. Održava se u avgustu, u porti Vražogrnačke crkve gde folklorne grupe iz Srbije i inostranstva predstavljaju svoje običaje kroz pesmu i igru.

foto: Grad Zaječar

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Opština Zaječar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.