Želite na put svojim automobilom? OVAJ PAPIR ĆE VAS KOŠTATI PREVIŠE!
Granični prelaz, Foto: Ddo Đilas

nečuveno!

Želite na put svojim automobilom? OVAJ PAPIR ĆE VAS KOŠTATI PREVIŠE!

Ako želite da sopstvenim automobilom odete van Srbije, morate imate ovaj papir, u suprotnom u neke zemlje nećete moći da uđete

Objavljeno: 17:01h
Sara Belobrković

Građani Srbije koji žele da odu na neko putovanje u inostrantsvo svojim automobilom, dužni su da uz sebe imaju Zelenu kartu.

Ako želite da sopstvenim automobilom odete van Srbije, morate imate ovaj papir, u suprotnom u neke zemlje nećete moći da uđete. U slučaju da putujete u Makedoniju ili Bosnu i Hercegovinu, bez Zelene karte neće moći da uđete u njihovu zemlju.

Pored ovih zemalja, nekada je ovaj papir bio potreban i pri ulasku u Rusiju, Belorusiju, Ukarijunu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Maroko i Tunis. Od 2012. godine ove zemlje su ukinule potrebu ovog dokumenta, pa vam za njih kao ni za zemlje Evropske unije, ovaj dokument neće više biti potreban. Za ove zemlje vam je dovoljno da samo budete osigurani.

Redakcija Espresa, odlučila je da sazna šta konkretno predstavlja Zelena karta, i zašto je ona potrebna.

Prvo što treba da znate jeste da se Zelena karta pribavlja kod Osiguravajuće kuće kod koje je vaše vozilo osigurano.

Šta je Zelena karta?

- Zelena karta (međunarodna karta osiguranja) je međunarodna isprava o osiguranju motornog vozila, dokaz da vozilo poseduje validno osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu. Pribavlja se kod osiguravača koji je izdao polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti i traje koliko i polisa obaveznog osiguranja, rekli su za naš portal iz Udruženja osiguranja.

Koja je svrha Zelene karte?

- Svrha Sistema poznatog kao Sistem Zelene karte je olakšavanje protoka motornih vozila u međunarodnom saobraćaju omogućivanjem osiguranja od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima nastalu njihovom upotrebom kako bi se ispunili kriterijumi koji su na snazi u posećenoj zemlji i, u slučaju nezgoda, garantovanje naknade štete oštećenima u skladu sa nacionalnim zakonom i propisima te države.

foto: printscreen

Ipak, koliko god sve ovo delovalo fino i prkatično, pitanje je da li je zaista tako. Naši građani ovu kartu plaćaju 2.000 dinara! I istu kupuju u osiguravajućoj kući u kojoj su kupili polisu obaveznog osiguranja.

Ako kojim slučajem zaboravite da izvadite kartu, moći ćete da je kupite na graničnom prelazu. Mada, tamo nećete platiti 2.000 dinara, već će vas koštati mnogo više, od 20 do 50 evra, i to kao dnevna karta! U zavisnosti od toga koliko dugo ostajete u drugoj zemlji, toliko će vas Zelena karta i koštatati.

Ova karta vam nije potrebna samo dok borvatite u Makedoniji ili Bosni i Hercegovini, već će vam je tražiti na granici, i bez nje vas neće pustiti u zemlju!

Kontaktirali smo Auto-moto savez Srbije ne bismo li saznali koliki se broj Zelenih karata izda godišnje, a oni su nam rekli da takvi podaci nisu dostupni za javnost!

Ipak, kako nezvanično saznajemo Udruženje osiguravača Srbije 2016. izdalo je 467.800 obrazaca Zelene karte svojim članicama.

Takođe, procenjuje se da se godišnje izda preko 500.000 ovih Zelenih karata. Što građane Srbije košta oko 7 miliona evra!

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.