AKO VAS GRČKA POLICIJA UHVATI DA RADITE OVU STVAR: Preti vam kazna od 1.500 evra
Kazne za pušenje u automobilu u prisustvu deteta mlađeg od 12 godina kreću se od 1.500 evra za vozača privatnog automobila!, Foto: AP

Lupiće vas po novčaniku

AKO VAS GRČKA POLICIJA UHVATI DA RADITE OVU STVAR: Preti vam kazna od 1.500 evra

- Pušači, vodite računa ako svraćate u Solun! - upozorenje je srpskim turistima

Objavljeno:

U Solunu su, naime, ovih dana počele svakodnevne kontrole kako bi se uočila kršenja zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, koje je inače stupilo na snagu još pre nekoliko godina, ali su se vlasti sada zainatile da ga sprovedu.

Kazne za one koji krše zakon su od 50 evra za goste do 600 evra za ugostiteljske objekte. Ponovljeni prekršaj duplira kaznu, pa tako kazna za ugostiteljske objekte dostiže i do 10.000 evra, piše na srpskim portalima koji informišu o svemu što naše turiste može da zanima vezano za Grčku.

Ali, vas kao turiste treba nešto drugo da brine, ukoliko inače imate jednu lošu naviku.

Kazne za pušenje u automobilu u prisustvu deteta mlađeg od 12 godina kreću se od 1.500 evra za vozača privatnog automobila!

Kazna se plaća bez obzira na to da li puši vozač ili neko od putnika. Oduzima se i vozačka dozvola na mesec dana, takođe nebitno da li je prekršaj napravio sam vozač ili nego drugo iz automobila. Kazna za vozača javnog prevoza i 3.000 evra za ovaj prekršaj.

Gradonačelnik Soluna je najavio brzo i potpuno iskorenjivanje pušenja u javnim, zatvorenim prostorima pa je s tim ciljem angažovan veliki broj opštinskih policajaca koji detaljno i svakodnevno vrše kontrole.

Iako je zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima u Grčkoj stupio na snagu pre nekoliko godina, tek sada se kreće sa ozbiljnim proverama i kažnjavanjem svih onih koji ovaj zakon ne poštuju.

A najstrože i najčešće kontrole su krenule od Soluna.

Podsetimo, pušenje je zabranjeno samo u zatvorenom prostoru odnosno u kafićima, restoranima, radnjama brze hrane (ne u baštama), zdravstvenim ustanovama, sportsko-rekreativnim centrima, vrtićima i školama, parlamentu, na fakultetima i slično.

Kazna za pušenje u privatnom automobilu u prisustvu deteta o 12 godina iznosi 1500€ (bez obzira da li puši vozač ili saputnik), a kazna za vozače javnog prevoza iznosi 3000€.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.